Asijská kuchyně: takhle má chutnat sečuánské kung pao!

Recept, který si zamilujte. I s přípravou za 15 minut na stole!
Kung pao
foto: archiv redakce

Receptů na kung pao existují tisíce. A prohlásit jen o jednom, že je ten jediný pravý, prakticky nejde. Jediným dalším kritériem je chuť. A vsadím se, že poté, co zaboříte lžíci do tohoto, máte vítěze!

Předem přiznávám, že recept nepochází přímo z Číny, ale od jednoho čínského kuchaře v Paříži. Seznámila mě s ním kamarádka, a protože mi jeho kung pao strašně chutnalo, po delším váhání mi prozradil recept. A tak ráda předávám dál, protože dobré věci se nemají tajit.

Na sečuánské kung pao pro 4 osoby potřebujete:

  • 400 g kuřecích prsou
  • 5ks jarní cibulky
  • 5 stroužků česneku
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 2 chilli papričky
  • půl lžičky drceného sečuánského pepře
  • 120 g oloupaných arašídů
  • bramborový škrob
  • 2 vejce
  • 80 ml světlé sójové omáčky a 20 ml tmavé
  • 150 ml kuřecího nesoleného vývaru
  • 1 lžíci cukru
  • 5 lžic rýžového vína

Postup:

Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, ideálně nudličky. Z asi dvou lžic bramborového škrobu a vajec připravte hustší těstíčko a maso v něm obalte. Nechte chvilku při pokojové teplotě odpočívat a mezitím si připravte ostatní suroviny. Cibulky nakrájejte asi na dvoucentimetrové špalíčky, česnek na plátky, zázvor i papričky najemno. Na omáčku smíchejte obě sojovky, vývar, víno a cukr. Burské oříšky s pepřem si na sucho zvlášť opražte na pánvi. Na velkou rozpálenou pánev (wok) nalijte trochu oleje a kousky obaleného masa opékejte do křupava. Až zezlátne, přidejte papričky, zázvor, asi půl minuty restujte, pak velmi krátce i česnek, nasypte oříšky a zalijte připravenou omáčkou. Pokud máte rádi, můžete přidat i růžičky brokolice, nebo kousky pórku. Pak vsypte do pánve cibulky a nechte ještě asi půl minuty vařit, až se omáčka krásně zahustí. Hotovo. Příloha je samozřejmě rýže, nejlépe jasmínová.

Další skvělé recepty:





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související