„Torta siciliana”: Lahoda s vůní citronových hájů

Voní jako prázdniny!
foto: Unsplash

Ty nejjednodušší věci bývají ty nejlepší. Což je příklad tohoto domácího italského moučníku, oblíbeného zejména na Sicílii a v jižní Itálii… Pokud tam vyrazíte, ochutnejte. Nebo si ho upečte doma.

Recept na Torta siciliana mám od své italské kamarádky Giulie, která žije na jednom z nejjižnějších cípů Itálie v Crotone. Vyprávěla mi, že má dětství spojené právě s vůní citronové kůry, kterou její sicilská babička každou neděli strouhala na tuhle buchtu. Její kouzlo je přirozeně ve zdejších nejúžasnějších citronech na světě, ale i u nás se dají koupit dobré, samozřejmě v bio kvalitě, z kterých si tuhle lahodu můžete upéct. Navíc příprava je opravdu snadná.

Na torta siciliana potřebujete:

  • 4 vejce
  • 16 dkg práškového cukru
  • 2 bio citrony
  • 16 dkg polohrubé mouky
  • tuk a mouku na vymazáni formy
  • špetku soli a půl lžičky másla nebo olivového oleje

Postup:

Žloutky oddělte od bílků (měly by mít pokojovou teplotu) a s cukrem je vyšlehejte do pěny. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do žloutkové směsi přidejte citronovou kůru ze dvou citronů a šťávu z jednoho, špetku soli a půl lžičky povoleného másla nebo oleje. Pak postupně za mírného, ideálně ručního šlehání, přisypávejte prosátou mouku. Směs musí být hodně našlehaná a provzdušněná. Na závěr opravdu zlehýnka vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy, ideálně o průměru cca 18 cm. Dobře se peče v keramické, ale může být i klasická dortová. Dejte do vyhřáté trouby asi na 160 stupňů a pečte asi 15 až 20 minut. Že je upečená, poznáte podle toho, když na ni zlehka poklepete prstem a hezky pruží. Raději ale vyzkoušejte i špejlí, zda je opravdu propečená. Před servírováním nechte chvilku vychladnout, pocukrujte a můžete i posypat drcenými pistáciemi. Babička Giulie to tak prý dělala skoro vždycky. Někdy prý ale pro změnu udělala cukrový citronový rozvar (ze dvou rozkrájených citronů, dvou lžic cukru a půl skleničky vody, které svaříte na konzistenci sirupu), buchtu pak propíchala a voňavým rozvarem polila. Na konec ještě posypala kakaem nebo čokoládovými hoblinkami.





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související