„Torta siciliana”: Lahoda s vůní citronových hájů

Voní jako prázdniny!
foto: Unsplash

Ty nejjednodušší věci bývají ty nejlepší. Což je příklad tohoto domácího italského moučníku, oblíbeného zejména na Sicílii a v jižní Itálii… Pokud tam vyrazíte, ochutnejte. Nebo si ho upečte doma.

Recept na Torta siciliana mám od své italské kamarádky Giulie, která žije na jednom z nejjižnějších cípů Itálie v Crotone. Vyprávěla mi, že má dětství spojené právě s vůní citronové kůry, kterou její sicilská babička každou neděli strouhala na tuhle buchtu. Její kouzlo je přirozeně ve zdejších nejúžasnějších citronech na světě, ale i u nás se dají koupit dobré, samozřejmě v bio kvalitě, z kterých si tuhle lahodu můžete upéct. Navíc příprava je opravdu snadná.

Na torta siciliana potřebujete:

  • 4 vejce
  • 16 dkg práškového cukru
  • 2 bio citrony
  • 16 dkg polohrubé mouky
  • tuk a mouku na vymazáni formy
  • špetku soli a půl lžičky másla nebo olivového oleje

Postup:

Žloutky oddělte od bílků (měly by mít pokojovou teplotu) a s cukrem je vyšlehejte do pěny. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do žloutkové směsi přidejte citronovou kůru ze dvou citronů a šťávu z jednoho, špetku soli a půl lžičky povoleného másla nebo oleje. Pak postupně za mírného, ideálně ručního šlehání, přisypávejte prosátou mouku. Směs musí být hodně našlehaná a provzdušněná. Na závěr opravdu zlehýnka vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy, ideálně o průměru cca 18 cm. Dobře se peče v keramické, ale může být i klasická dortová. Dejte do vyhřáté trouby asi na 160 stupňů a pečte asi 15 až 20 minut. Že je upečená, poznáte podle toho, když na ni zlehka poklepete prstem a hezky pruží. Raději ale vyzkoušejte i špejlí, zda je opravdu propečená. Před servírováním nechte chvilku vychladnout, pocukrujte a můžete i posypat drcenými pistáciemi. Babička Giulie to tak prý dělala skoro vždycky. Někdy prý ale pro změnu udělala cukrový citronový rozvar (ze dvou rozkrájených citronů, dvou lžic cukru a půl skleničky vody, které svaříte na konzistenci sirupu), buchtu pak propíchala a voňavým rozvarem polila. Na konec ještě posypala kakaem nebo čokoládovými hoblinkami.





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související