Recepty na prázdniny: Farfalle s rukolovým pestem

Skvělý rychlý oběd či večeře
foto: Unsplash

Rychlé, dobré a navíc lehké. Ideální oběd či večeře, kterou zvládne připravit i úplný kuchařský amatér.

Rukolové pesto je skvělé na carpaccio, ale s úspěchem se dá zkombinovat i s těstovinami, například farfalle. Pokud ale chcete, tohle jídlo povýšit o několik levelů výš, doporučuji připravit si domácí těstoviny. Pro někoho to může být trochu nezvyklé spojení, ale až ochutnáte, dáte mi za pravdu, že je to delikatesa. Pokud ale ostřejší chuť rukoly nemáte rádi, úplně stejně jde použít i čerstvý špenát nebo mangold. Výsledná chuť není tak výrazná, ale také je to moc dobré. Zkuste!

Na farfalle s rukolovým pestem pro 4 osoby potřebujete:

  • 500 g těstovin
  • cca 600 g rukoly případně špenátu nebo mangoldu
  • 50 g dobré slaniny (lze vynechat)
  • 20 g piniových oříšků
  • 50 g parmazánu
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • hrst cherry rajčátek
  • sůl, pepř

Postup:

Nejdříve si připravte pesto. Omyté listy rukoly dejte do mixéru spolu s oříšky, česnekem, polovinou nastrouhaného sýra, dvěma lžícemi olivového oleje, solí a čerstvě namletým pepřem. Umixujte skoro dohladka, ale jen krátce. Uvařte farfalle na zkus. Na pánvi osmažte kostičky slaniny, smíchejte s uvařenými těstovinami a pestem. Pokud používáte špenát nebo mangold přihoďte hrst listů ke slanině, nechte krátce zavadnou a pak přidejte k těstovinám. Na závěr do těstovin vmíchejte kousek másla, pár pokrájených rajčat a zbytek sýra.


Nedělní oběd: Zapečené těstoviny s rajčaty a bešamelem

zapečené těstoviny
foto: Jan Lubojacký

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související