Nedělní oběd: Zapečené těstoviny s rajčaty a bešamelem

Pro vegetariány i masožrouty. Za 30 minut uvařeno!
foto: Sheri Silver

Přemýšlíte, co uvařit, abyste nemuseli v kuchyni trávit hodiny, a přitom zasytili celou rodinu? Zapečené těstoviny problém řeší na 100 %.

Zapomeňte na klasické šunkofleky. Tenhle oběd voní Itálií, vždyť také recept z Apeninského poloostrova pochází. Takhle jednoduše se vařilo a stále vaří hlavně na italském venkově. Vyhovuje to i vegetariánům, a věřte, že vám bude chutnat. Zapečené těstoviny s rajčaty a bešamelem jsou dobrota, po které budete mít ještě chuť i sílu vstát z gauče a jít na pořádnou nedělní procházku.

Zapečené těstoviny s rajčaty a bešamelem

Pro 4 osoby potřebujete:

  • 500 g těstovin
  • 250 g cherry rajčat
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 0,5 l mléka
  • 200 g čedaru
  • sůl, pepř, pár lístků bazalky

Postup:

Nejprve si připravte bešamel. Máslo rozpusťte, přisypte mouku a pak za stálého míchání postupně přilévejte teplé mléko. Osolte, opepřete a provařte alespoň 15 minut. Pak přidejte do horkého bešamelu polovinu nastrouhaného sýra, rozmíchejte a už nevařte. Pokud chcete mít bešamel ještě jemnější přidejte nakonec dva žloutky a dobře vymíchejte. Na škodu není ani malá špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.

Těstoviny uvařte tzv. na zkus, raději méně než více, jelikož se budou ještě zapékat. Pokud použijete čerstvé (což vřele doporučuji, protože pošlou tohle jídlo o několik tříd výše), vařte je cca minutu. Po uvaření je pokapejte olivovým olejem, aby se neslepily.

Do zapékací misky vymazané máslem vsypte uvařené těstoviny. Přidejte rajčata pokrájená na poloviny, zalijte bešamelem, posypte zbylým sýrem a vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů. Zapékejte cca 20 minut do růžova. Před servírováním posypte lístky bazalky.

Pokud by vám vegetariánská varianta nevyhovovala, přidejte k těstovinám ještě 100 g předem opečené pancetty.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související