Slavnostní menu pro ROMANTICKÉ CHVILKY ve dvou

Tohle vás nažhaví...
foto: archiv redakce

Blíží se svatý Valentýn a ať ho slavíte, nebo ne, uvařit si dokonalé menu a udělat si jen ve dvou krásný večer je vždycky dobrý nápad.

Netušíte, co připravit? Máme pro vás skvěle vyvážené menu, které vás naladí tak akorát a pokud ho doplníte dobře vybraným vínem, nebude to mít chybu. Porce by neměly být moc velké, aby vám zbyla síla i na další věci, než je jen jídlo…

Slavnostní menu pro romantický večer se skládá ze tří pečlivě vybraných chodů.

Jako první si připravte dezert, který musí v lednici chvilku tuhnout. Pak si naložte maso na hlavní chod a připravte dezert. Řepu si klidně dejte péct předem. Pak už půjde všechno hladce.

Předkrm: Pečená červená řepa s kozím sýrem a ořechy

foto: archiv redakce

Potřebujete:

  • 2 menší celé červené řepy
  • kozí sýr (kdo nemá rád, jakýmkoli jiným čerstvým sýrem)
  • vlašské ořechy
  • pár lístků salátu
  • sůl, pepř
  • citronovou šťávu z půlky citronu
  • 1 lžíci medu

Postup:

Omytou řepu zabalte do alobalu a při cca 160 stupních upečte asi hodinu v troubě. Mezitím si z medu, citronové šťávy, soli a pepře vymíchejte zálivku. Upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na slabé plátky. Naaranžujte do misek, posypte sýrem a ořechy, přidejte trochu lístků salátu a zalijte zálivkou. První chod menu máte hotový.

Hlavní chod: Hovězí flank steak se zeleninou

foto: archiv redakce

Potřebujete:

  • 300 g kvalitního vyzrálého flank steaku (maso by mělo být vyzrálé, alespoň 4-6 týdnů)
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • zelenina dle sezóny (fazolky, zelený chřest, rajčata)

Postup:

Maso pokapejte olejem, opepřete a při pokojové teplotě nechte alespoň půl hodinky odpočívat. Pak si opravdu hodně rozpalte pánev a maso z každé strany 3-4 minuty opékejte. Během pečení s ním nehýbejte. Po upečení přendejte maso na keramickou misku a dejte do trouby rozehřáté na 100 stupňů na 10 minut odpočinout. Mezitím si připravte zeleninu. Opečte ji na pánvi na másle pěkně na zkus. Solte až na talíři. Maso rozkrájejte na silnější plátky, osolte hrubozrnnou solí a ihned podávejte. Pokud vám zelenina nestačí jako příloha jsou k druhému chodu menu skvělé malé brambůrky upečené ve slupce v troubě.

Dezert: Čokoládová pěna s ovocem

čokoládová pěna
foto: archiv redakce

Potřebujete:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 ml mléka
  • 300 ml smetany ke šlehání (40 %)
  • 50 g cukru
  • vanilkový lusk
  • ovoce: borůvky, maliny, jahody

Postup:

Čokoládu (na té opravdu nešetřete, rozhodně o výsledné chuti) rozpusťte na vodní lázní a dejte stranou. Mléko s cukrem a zrníčky vanilky přiveďte k varu a za stálého míchání ho tenkým pramínkem vlijte k rozpuštěné čokoládě. Stále míchejte, dokud se směs nespojí a nebude hezky lesklá. Smetanu vyšlehejte dotuha a nejprve část a postupně všechnu jí opatrně zapracujte do čokoládové směsi. Pěnu rozdělte do skleniček a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Před podáváním ozdobte ovocem.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související