Jediný a pravý: recept na originální italské tiramisu

Nejlepší je vždycky jen jeden!
Tiramisu
foto: PxHere

Na tiramisu existují desítky receptů. Bůhvíproč, když ten nejlepší je stejně jen jeden. Klidně si je vyzkoušejte všechny, ale stejně se pak vrátíte k tomuhle.

Tuhle italskou dobrotu zná asi každý. Jako dezert ji nabízí na jih od našich hranic většina restaurací, kaváren a cukráren. Zvláštní je, že většinou všude chutná trošku jinak. Osobně jsem už otestovala možná stovky různých tiramisu a musím říct, že jen málokteré chutnalo tak, jak vás ho dnes naučím. Tenhle recept mám od mé italské kamarádky, která ho zas má od své babičky. Vyprávěla mi, jak ji, když byla malá, babička posílala na dvorek pro vajíčka a pak je ještě teplá začala míchat s cukrem… Chápu, že na tuhle chuť se nezapomíná. Základem pravého dobrého tiramisu jsou totiž, kromě mascarpone, opravdu kvalitní čerstvá vejce. Ideálně od domácích slepic nebo poctivého chovatele. Pro přípravu tiramisu nesmí být starší než pět dnů a musí být před rozklepnutím úplně čistá. Proto se je nebojte předem omýt teplou vodou a mýdlem. Pak už je to vážně úplně snadné. Příprava zabere sotva dvacet minut. Důležité je, žádnou surovinu nevynechat ani nepřidávat, a hlavně nic ničím nenahrazovat.

Na originální tiramisu potřebujete:

  • 5 čerstvých vajec
  • 5 lžic cukru krystal
  • 500 g mascarpone
  • cca 100 ml silné černé kávy
  • 50 ml mandlového likéru Amaretto
  • 1 velké balení cukrářských italských piškotů
  • pravé holandské kakao na posypání

Žloutky opatrně oddělte od bílků. Z bílků vyšlehejte hodně tuhý sníh. Do žloutků přidejte cukr a šlehejte tak dlouho, až vznikne hustá hladká lesklá emulze. Do ní přidejte mascarpone, které vmíchejte zlehka a ručně. V tuto chvíli už rozhodně nepoužívejte elektrický šlehač, krém by zřídl. V první minutě se zdá, že se hmoty nespojí, ale nebojte, spojí. Jen míchejte opravdu zlehka. Do vzniklého krému pak znovu opatrně vmíchejte sníh z bílků. Hotovo. Pak vezměte větší keramickou mísu (cca o průměru 25 cm a výšce min. 10 cm) a začněte vrstvit piškoty na sekundu namočené v kávě smíchané s likérem Amaretto, na ně část krému, pak zase vrstva piškotů atd. Poslední vrstva je krém, který nakonec posypete kakaem. To je celé. Teď jen vydržet alespoň dvě hodinky, po které by mělo tiramisu odpočívat v lednici. Ještě lepší je ale druhý den. Pokud tedy nějaké zbyde.


Další tipy na víkendové mlsání:

„Torta siciliana”: Lahoda s vůní citronových hájů

foto: archiv redakce

Křehký jablečný koláč s ořechovou drobenkou a rumem

foto: Unsplash

V kuchyni s dětmi: Ovocné tiramisu zvládne i prcek

Ovocné tiramisu
foto: archiv autora

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související