Mrkvové mini dortíky s karamelem. Na jedno kousnutí!

Jako od cukráře
foto: Unsplash

Máte chuť blýsknout se před známými či kamarády svým cukrářským uměním, i když nejste zrovna excelentní cukrář? Zkuste tyto mrkvové mini dortíky s karamelem.

Na přípravu jsou velmi snadné, skvěle vypadají, a hlavně úžasně chutnají. S nimi nešlápnete vedle. Mrkvové mini dortíky s karamelem jsou zkrátka sázka na jistotu!

Na mrkvové mini dortíky s karamelem potřebujete:

  • 500 g jemně nastrouhané mrkve
  • 4 vejce
  • 1 hrnek oleje (slunečnicového nebo řepkového či sezamového)
  • 1,5 hrnku cukru (ideálně třtinový)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • půl lžičky mleté skořice
  • špetku soli
  • 1 hrnek vlašských nebo pekanových namletých ořechů
  • 1 lžíci medu
  • vanilkový cukr
  • 1 lžíci rumu

Na krém:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g zakysané smetany
  • 0,5 hrnku cukru
  • šťávu z půlky citronu
  • špetku skořice
  • citronovou kůru z jednoho bio citronu

Postup:

Vejce rozklepněte a vymíchejte s cukrem. Pak přidejte postupně všechny další suroviny. Polovinu těsta vlijte na vymazaný plech a pečte asi 20 minut při 170 stupních. Propečenost před vyndáním zkontrolujte špejlí, když se těsto nelepí, je upečené. Pak stejně upečte druhou polovinu těsta.

Korpus nechte vychladnout. Na krém smíchejte mascarpone se smetanou, cukrem, skořicí a citronem, přidejte citronovou kůru (nemusí být, krém je pak méně výrazný, ale také moc dobrý).

Z upečených vychladlých placek korpusu vykrájejte kolečka, promažte je krémem.

Připravte si světlý karamel a nalijte ho na pečicí papír. Z vychladlého nalámejte kousky a ozdobte s nimi dortíky. Dozdobit můžete i čokoládovými hoblinkami nebo kousky ořechů.

Další skvělé a osvědčené recepty, za které ručíme, najdete v naší rubrice Gurmet.

Vyzkoušet můžete sladké i slané recepty. Všechny osobně testujeme, mnohé patří k rodinným pokladům členů redakce. Nezapomínáme ani na zdravé vaření, bez lepku či vegetariánské a informace o jednotlivých potravinách či nejnovějších gastronomických trendech. Všechny recepty jsou psané tak, aby podle nich dokázal uvařit či upéct i ten, kdo jídlo miluje, ale v kuchyni si není moc jistý. S námi vám bude chutnat!


Sladký život: Skořicový koláč s jablky a mandlemi

foto: Kristiana Pinne

Pizza s rajčaty, cuketou a steakem z pupku

foto: Unsplash

Ovocný dortík jako od cukráře! Kdo si dá?

foto: Unsplash

Černá čočka beluga: Proč se vyplatí ji zařadit do jídelníčku?

Foto: Menu Gold

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související