Sladký život: Skořicový koláč s jablky a mandlemi

A šlehačkou navrch!
foto: Kristiana Pinne

Některé recepty překvapí svou jednoduchostí a genialitou. Skořicový koláč mě naučila moje newyorská kamarádka a já si už bez něj neumím představit ani jedno babí léto.

Září mám neochvějně spjaté s vůní jablek. A tímhle receptem na skořicový koláč s jablky a mandlemi. Mám ho od své kamarádky Noelle a ta zase od své babičky. Prý ho pekly na každé díkuvzdání. Na rozdíl od nich ho neprolévám javorovým sirupem, přijde mi dobrý i bez něj. Pokud ale máte rádi hodně sladké, klidně to zkuste. Hned po upečení koláč propíchejte špejlí nebo vidličkou a pokapejte sirupem. Jde to i medem, rozředěným trochou dobrého rumu, to pak moučník získává úplně jiné grády. Ale klidně zůstaňte i u mé nejoblíbenější základní varianty.

Na skořicový koláč s jablky a mandlemi potřebujete:

  • 350 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 2 větší navinulá jablka
  • 50 g nasekaných nebo namletých mandlí
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr, špetku skořice plus na posypání
  • 50 g másla

Postup:

Žloutky vyklepněte do mouky promíchané s cukrem a kypřícím práškem. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Rozpusťte máslo a spolu s najemno nastrouhanými oloupanými jablky, mandlemi, vanilkovým cukrem a špetkou skořice zamíchejte. Nakonec vmíchejte sníh a těsto vylijte do kulaté větší vymazané formy. Pečte asi 25 minut v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů. Před podáváním ozdobte šlehačkou a špetkou skořice navrch. Výborně chutná i politý karamelem nebo s karamelovou šlehačkou.

Jablka můžete i nakrájet na drobné kostičky, koláč tím získá nový rozměr. Přidat se dají i rozinky namočené v rumu, ale to už je pak docela jiná varianta.


Klasika jinak: Dokonalý jablečný štrúdl z jogurtového těsta

Jablečný štrúdl z jogurtového těsta
foto: Jitka Lubojacká

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související