Některé recepty překvapí svou jednoduchostí a genialitou. Skořicový koláč mě naučila moje newyorská kamarádka a já si už bez něj neumím představit ani jedno babí léto.
Září mám neochvějně spjaté s vůní jablek. A tímhle receptem na skořicový koláč s jablky a mandlemi. Mám ho od své kamarádky Noelle a ta zase od své babičky. Prý ho pekly na každé díkuvzdání. Na rozdíl od nich ho neprolévám javorovým sirupem, přijde mi dobrý i bez něj. Pokud ale máte rádi hodně sladké, klidně to zkuste. Hned po upečení koláč propíchejte špejlí nebo vidličkou a pokapejte sirupem. Jde to i medem, rozředěným trochou dobrého rumu, to pak moučník získává úplně jiné grády. Ale klidně zůstaňte i u mé nejoblíbenější základní varianty.
Na skořicový koláč s jablky a mandlemi potřebujete:
- 350 g hladké mouky
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 2 větší navinulá jablka
- 50 g nasekaných nebo namletých mandlí
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr, špetku skořice plus na posypání
- 50 g másla
Postup:
Žloutky vyklepněte do mouky promíchané s cukrem a kypřícím práškem. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Rozpusťte máslo a spolu s najemno nastrouhanými oloupanými jablky, mandlemi, vanilkovým cukrem a špetkou skořice zamíchejte. Nakonec vmíchejte sníh a těsto vylijte do kulaté větší vymazané formy. Pečte asi 25 minut v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů. Před podáváním ozdobte šlehačkou a špetkou skořice navrch. Výborně chutná i politý karamelem nebo s karamelovou šlehačkou.
Jablka můžete i nakrájet na drobné kostičky, koláč tím získá nový rozměr. Přidat se dají i rozinky namočené v rumu, ale to už je pak docela jiná varianta.
Klasika jinak: Dokonalý jablečný štrúdl z jogurtového těsta
