V neděli ke kávě: Dokonalý jablečný štrúdl z jogurtového těsta

Jablečný štrúdl z jogurtového těsta
foto: Jitka Lubojacká

Kupované listové těsto zná každý. Ale doma si můžete připravit jednoduché těsto jen ze tří surovin, jehož chuť vás dostane. Jablečný štrúdl z jogurtového těsta je ideální dobrůtkou na víkend.

Výhodou tohoto receptu na štrúdl z jogurtového těsta je, že suroviny na něj najde doma asi každý. Jen mouka, máslo a jogurt. Klasický závin neboli štrúdl má ale celkem bohatou historii. Už vzhledem k názvu každého asi napadne, že k nám doputoval z Rakouska, kde jsou na svůj Apfelstrudel náležitě pyšní. Aby také ne, když recept na něj, který pochází z roku 1697, mají uložený ve vídeňské Wienbibliothek im Rathaus. Rakušané se ale nejspíš při jeho přípravě inspirovali u osmanských Turků, kteří se při svých dobyvačných výpravách do Evropy neodbývali a vozili si i své kuchaře.

Tenké těsto na štrúdl totiž v mnohém připomíná těsto zvané filo, které je velmi populární nejen v Řecku, ale právě v Turecku a na celé Blízkém východě. Tady má také s největší pravděpodobností svůj domov. Připravují se tu z něj různé tradiční moučníky, například baklava, ale používá se rovněž k přípravě plněných sladkých taštiček, pirožků, koláčů a dalších sladkých i slaných dobrot. Jeho příprava není úplně jednoduchá. Aby těsto bylo hezky vláčné a náležitě tenké, musí se opravdu dobře vyválet, což v domácích podmínkách není úplně snadné. Proto například v Turecku můžete narazit na malé dílny, které se věnují pouze jeho přípravě. A pokud byste nevěděli, že zrovna tam se vyrábí těsto, mohlo by vás napadnout, že jde o mandl na prádlo, protože válce na těsto ho v mnohém připomínají. Vytažené musí být opravdu to tenka, teprve až je přes něj vidět, je dokonalé.

Jablka jako z nouze cnost

V arabských zemích se používají jako náplň většinou sušené datle, fíky, nebo ořechy hojně zalité medem. V Evropě o tyhle dobroty ale byla nouze, takže Osmané je při svých válečných taženích nahradili dostupnými jablky a rozinkami. A slavný recept, který je dnes oblíbený nejen v Evropě, byl na světě.

Na jablečný štrúdl z jogurtového těsta potřebujete:

  • 125 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g poctivého smetanového jogurtu nebo zakysané smetany
  • 6 velkých jablek
  • vanilkový cukr
  • mletou skořici
  • citronovou kúru z bio citronu
  • rozinky a vlašské ořechy dle chuti (nemusí být)

Postup:

Zchladlé máslo nastrouhejte na hrubším struhadle do mouky, přidejte jogurt nebo zakysanou smetanu a rukama vypracujte hladké těsto. Pokud se lepí, přidejte ještě trochu mouky. Těsto rozdělte na polovinu a z každé na pomoučeném vále vyválejte placku. Pracujte, pokud možno, co nejrychleji, těsto na teple řídne a pak se začne lepit. Posypte nastrouhanými oloupanými jablky, vanilkovým cukrem, špetkou skořice a trochou citronové kúry z bio citronu. Zabalte. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 170 stupních cca 20 minut do růžova. Ještě horký pocukrujte. Nejlíp chutná ještě vlažný se zmrzlinou nebo šlehačkou.

Zdroj: theculturetrip.com, www.kitchenproject.com, www.chefkoch.de

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související