Klasika jinak: Dokonalý jablečný štrúdl z jogurtového těsta

Recept, za který ručíme!
Jablečný štrúdl z jogurtového těsta
foto: Jitka Lubojacká

Kupované listové těsto zná každý. Ale tohle, které vás dnes naučím, je mnohem lepší. Navíc připravené jen ze tří surovin během okamžiku. Ovšem ta chuť vás dostane. Slibuju!

Výhodou tohoto receptu na štrúdl z jogurtového těsta je, že suroviny na něj najde doma asi každý. Jen mouka, máslo a jogurt. Máte? Tak hurá na to, protože tahle dobrota vás nesmí minout. Těsto nemusí ani odpočívat a je tak jednoduché, že ho zvládne i ten, který se v kuchyni považuje za nepolíbenou pannu.

Na jablečný štrúdl z jogurtového těsta potřebujete:

  • 125 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g poctivého smetanového jogurtu nebo zakysané smetany
  • 6 velkých jablek
  • vanilkový cukr
  • mletou skořici
  • citronovou kúru z bio citronu
  • rozinky a vlašské ořechy dle chuti (nemusí být)

Postup:

Zchladlé máslo nastrouhejte na hrubším struhadle do mouky, přidejte jogurt nebo zakysanou smetanu a rukama vypracujte hladké těsto. Pokud se lepí, přidejte ještě trochu mouky. Těsto rozdělte na polovinu a z každé na pomoučeném vále vyválejte placku. Pracujte, pokud možno, co nejrychleji, těsto na teple řídne a pak se začne lepit. Posypte nastrouhanými oloupanými jablky, vanilkovým cukrem, špetkou skořice a trochou citronové kúry z bio citronu. Zabalte. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 170 stupních cca 20 minut do růžova. Ještě horký pocukrujte. Nejlíp chutná ještě vlažný se zmrzlinou nebo šlehačkou.

Další recepty na sladký život:

Ovocný koláč podle cukráře
Excelentní bublanina
Nadýchané lívance

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související