Piškot je právem obávaná disciplína. Naučit se dobrý chvilku trvá. Ale tenhle recept na piškotový dost je geniální v tom, že se prakticky zkazit nedá. Potřebujete jen dobrý šlehač, bez váhy se zcela obejdete.
Dobrý piškotový dort se hodí k úplně každé příležitosti – k svátku, narozeninám, nedělnímu kafi… A teď v létě se nemusíte dělat s žádnými tučnými a náročnými krémy. Zcela vystačíte, se šlehačkou, mascarpone či crème fraîche, případně zakysanou smetanou. A samozřejmě ovocem ve všech jeho podobách. Buď čerstvým, což je možná úplně nejlepší, nebo krátce povařeným s trochou třtinového cukru, limetkou a kapkou dobrého rumu. Poměr smetan na krém si můžete vyzkoušet podle sebe. Jedna z nejosvědčenějších kombinací je smíchat: 2 ušlehané šlehačky (200 ml) s jedním mascarpone (125 g), ale dá se experimentovat. Želatinu dávat nemusíte, krém v lednici většinou ztuhne a když ne, vadí to někomu? I hezky vláčný krém se na dortu s ovocem krásně vyjímá.
Piškotový dort bez vážení
Potřebujete:
- 5 vajec
- 5 lžic cukru krystal
- 5 lžic polohrubé mouky
- 1 lžičku oleje
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Postup: Žloutky oddělte od bílků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem, dejte si záležet, hmota musí být opravdu krásně hladká a lesklá. Pak přidejte lžičku oleje, ještě krátce zašlehejte, šlehač stáhněte na nízkou rychlost a postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pak jemně, ideálně už jen ručně, vmíchejte ušlehaný sníh, těsto vlijte do vysypané formy na dort a pečte při 170 stupních asi 15 minut. Ještě lepší způsob je, upéct dvě placky ve dvou formách, pokud se vám vejdou do trouby, nebo jednu po druhé. Nemusí pak dort rozřezávat a piškot je kompaktnější.
Nechte vychladnout a pak už jen pomažte smetanou a ozdobte libovolným ovocem. Ze stejně připraveného těsta je i skvělá piškotová roláda.
Jak na dobrý piškot?
- Těžké to ale není, jen musíte dodržet pár důležitých pravidel. Za prvé vejce si vždy vyndejte z lednice předem, při zpracování by měla mít pokojovou teplotu.
- Za druhé oddělení žloutků od bílků musí být precisní, jinak se vám sníh neušlehá. Vždy do něj přidejte trochu soli, šlehá se pak o poznání lépe. A ke žloutkové směsi ho pak přimíchávejte jen ručně metlou a co nejjemněji. Tahle část celé přípravy je velmi důležitá, postupovat musíte opravdu zlehka, aby výsledný piškot byl opravdu nadýchaný.
- A poslední veledůležitý bod, při pečení neotvírejte troubu zbytečně brzy, kontrola by měla přijít až ve chvíli, kdy povrch začíná růžovět a střed už není tekutý.
Zdroj: whereiscake.com, www.food.com