Už jste někdy slyšeli o francouzském dezertu clafoutis? Je nádherně vláčný, lehounký jako pírko a krásně nadýchaný. V mnohém připomíná naši třešňovou bublaninu, chutná ale úplně jinak.
Sklizeň třešní či višní je v plném proudu a přímo vybízí k přípravě tohoto koláče ve Francii zvaného clafoutis. Se špetkou trpělivosti ho zvládne připravit opravdu každý. Jí se nejlépe teplý a zakápnutý kvalitním alkoholem, tak chutná nejlépe! Ale vlastně se dá upéct i s dalšími druhy sezónního ovoce, například meruňkami nebo ostružinami. Skvělý je i s borůvkami.
Clafoutis, tak trochu jiná bublanina
Clafoutis je typický francouzský letní koláč, který sice mnohým může připomínat svým vzhledem českou bublaninu, jeho chuť je ale zcela odlišná. Je tak lehký a vláčný, že jeho konzistence je někdy přirovnávána k pudingu. Navíc je tento dezert doslova plný šťavnatého ovoce.
Potřebujete:
- 100 g bio hladké mouky nejlépe v bio kvalitě
- 2 celá vejce
- 2 žloutky
- 80 g třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- nastrouhanou kůru z 1 bio citronu
- 150 ml plnotučného mléka
- 150 ml smetany ke šlehání
- 80 g rozpuštěného másla
Na náplň:
- 500 g vypeckovaných čerstvých třešní
- 30 g třtinového cukru
- 1 panák likéru (doporučujeme amaretto či třešňovici)
K ozdobení:
- moučkový cukr
- čerstvé třešně
- čerstvé lístky meduňky
Postup: Vypeckované třesně propláchněte v cedníku a vysypte do hlubší mísy. Promíchejte je s likérem, cukrem a citronovou šťávou. Takto nechte macerovat zhruba 60 minut, aby třešně vše vstřebaly. Zhruba po půl hodině začněte předehřívat troubu na 180 °C. Připravte si formu a vymažte ji máslem a vysypte asi třetinou cukru.
V míse smíchejte mouku, vejce i žloutky, zbylý cukr, vyškrábaná zrníčka vanilky a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, nakonec pomalu zašlehejte mléko a smetanu, úplně na závěr pak máslo. Macerované třešně rozprostřete rovnoměrně na dno formy, zalijte těstem a pečte 30 minut, až okraje začnou zlátnout. Během pečení troubu neotevírejte. Servírujte horké s čerstvým ovocem, meduňkou a posypané moučkovým cukrem. Péct můžete i v menších miskách jako jednotlivé porce. Doba pečení je pak o něco kratší.
Proč jíst třešně?
Třešně obsahují hodně minerálů jako je draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a křemík a jsou rovněž bohaté na vitamíny C, B a E. Vynikají i vysokým obsahem jódu, kterého máme v našich končinách v těle obecně méně. Dalšími výživovými benefity je obsah jedinečných přírodních barviv (tzv. antokyanů) s unikátními účinky na lidský organismus. Tato barviva považují odborníci za látky s obrovským léčebným potenciálem. Lidové léčitelství je doporučovalo i jako pomoc při dně. Třešně také mohou uvolňovat křeče mají pozitivní vliv na naši paměť a v neposlední řadě jsou vzhledem k obsahu melatoninu podporují i lepší spánek. Naše babičky navíc říkávaly, že jejich šťáva dodává ženám svěžest a krásu.
Třešně jsou vhodné i při dietě, 100 g třešní obsahuje jen necelých 100 kalorií, patří tak mezi ovoce, které si můžete dovolit i při redukčních dietách.
Proč volit mouku v bio kvalitě?
Pokud byste si chtěli tento francouzský letní dezert clafoutis ještě něčím vylepšit, zvolte k jeho přípravě hladkou mouku v bio kvalitě. Tato mouka je vyrobena z vysoce kvalitních obilovin, jejichž původ lze stoprocentně zdokumentovat. Pěstování obilí kterého se mele, totiž podléhá přísným pravidlům bio produkce a je navíc šetrnější k životnímu prostředí. Pro ty z vás, kteří se zajímají o složení produktů, které konzumují, máme navíc další dobrou zprávu. Bio mouka neobsahuje žádný geneticky modifikovaný materiál a už vůbec ne žádná přidaná “éčka”. Používáním této mouky tedy nepřispíváte jen svému tělu, ale děláte i něco pro životní prostředí. Nám ovše stejné pekařské vlastnosti jako klasická hladká mouka, a tak ji tedy za tu klasickou můžete s klidem v duši vyměnit. K dostání je v regálech vybraných hypermarketů.
Zdroj: Babiččina volba, www.bbcgoodfood.com, www.healthline.com