Nejsou tzatziki jako tzatziki… Jak na ty pravé řecké?

foto: Unsplash

Každý, kdo kdy navštívil Řecko, tuhle omáčku pravděpodobně ochutnal. Tzatziki jsou skvělé k masu nebo i jen tak s bílým chlebem či zeleninou. Ale v řeckých tavernách prakticky vždy chutnají lépe, než ty, co si připravíme doma. Čím to je?

Zdánlivě úplně jednoduchá omáčka má několik úskalí, kterým je třeba se vyhnout. Tak za prvé je nutné použít opravdu dobrý jogurt. To, že na kelímku je napsáno řecký, ještě nemusí být zárukou úspěchu. V tom pravém, vhodném na tzatziki, musí být co nejméně vody, o tuk jde až v druhé řadě. Samozřejmě ten, který na tzatziki použijeme, by měl mít alespoň 10% tuku, ale hlavně musí být tzv. „vykapaný“. Jen tak má tu správnou, krémovou konzistenci. Pokud si koupíte náš obyčejný poctivý jogurt, můžete ho nechat v jemném sítku přes plátěný ubrousek přes noc vykapat. I z takového jsou pak tzatziki dobré.

Záruka správného poměru

Možná jste si už všimli, že tzatziki v Řecku jsou sice s okurkou, ale je jí tam tak akorát. Toho správného poměru docílíte, když dáte stejně jogurtu jako okurky, tedy například 300 g salátové okurky (v syrovém stavu) na 300 g jogurtu. Okurku nastrouhejte na hrubším struhadle (v Řecku ji často neloupou, ale můžete) a pak ji ideálně v ubrousku či utěrce musíte náležitě vymačkat, aby před smícháním s jogurtem neobsahovala téměř žádnou vodu. Vymačkanou vodu ale nevylévejte. Dobře vychlazená s kapkou citronu a dolitá minerálkou je skvělá jako osvěžující nápoj.

Dalším veledůležitým bodem pro pravé řecké tzatziki je správné dochucení. Po smíchání okurky s jogurtem omáčku nikdy nesolte, sůl by z okurky pustila zbylou vodu. Solí se vždy až těsně před podáváním. Opepřete a přidejte lžičku citrónové šťávy nebo vinného octa a trochu nasekaného čerstvého kopru. S ním raději šetřete, neměl by, stejně jako česnek, v omáčce převládat. Kopr lze nahradit mátou, v Řecku to dělají docela často. Bylinky ovšem používejte vždy čerstvé, se sušenými to nikdy není ono. A na úplný závěr pokapejte tzatziki dobrým olivovým olejem. Skvělé jsou ke všem grilovaným masům, ale i k rybám nebo grilované zelenině. Sníst by se měly pokud možno hned po přípravě, do druhé dne je nenechávejte, nejsou už pak tak dobré.



Proč jíst okurky?

Okurky mají nízkou energetickou hodnotu a obsahují až 96 % vody. Jsou bohaté především na minerální látky jako je draslík, hořčík, fluor, zinek a selen. Z vitamínů v nich nechybí A, B, C, K a také vitamín F, tedy skupina esenciálních mastných kyselin (linolová, linoleová a arachidonová), které jsou důležité pro správné fungování naší imunity, udržování správné hladiny cholesterolu i zdravé pleti.

Zdroj: www.naturalfoodseries.com, healthline.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související