Řecký kuřecí gyros. Tak, jak má opravdu chutnat

Šťavnaté kousky masa, po kterých se jen zapráší.
foto: Unsplash

Jedno z nejoblíbenějších prázdninových jídel má tolik podob, že dopátrat se nějakého původního receptu na gyros je opravdu hledání pověstné jehly v kupce sena. Za tento ale ručíme. Ochutnejte a řekneme si!

Kuřecí gyros je oblíbený zejména u dětí, ale i mnozí dospělí mu dívají přednost před tím klasickým z telecího či jehněčího masa. Takhle ho dělají hodně v Řecku a leckdo může namítnout, že o gyros už vlastně ani nejde. Může být, od toho prodávaného běžně na ulici snad ve všech zemích světa se v mnohém liší. Ale pokud se shodneme, že gyrosem lze nazývat jakékoli kousky opečeného masa, bez váhání můžeme tento recept takto nazvat. Ostatně o název zase až tak nejde. Důležité je, že chutná vážně skvěle!

Na řecký kuřecí gyros pro 4 osoby potřebujete:

  • 600 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
  • 1 lžičku semen koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • citronovou kůra z 1 bio citronu
  • 1 polévkovou lžíci uzené papriky
  • 1/2 lžičky sušených chilli papriček
  • 1 polévkovou lžíci sušeného tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • 60 ml olivového oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy

foto: Unsplash

Postup:

Nejdříve si připravte marinádu. V hmoždíři rozdrťte semínka koriandru, chilli papričky, česnek, citronovou kůru a tymián. Přidejte papriku, čerstvě drcený pepř, olivový olej a citronovou šťávu. Vymíchejte na pastu. Kuřecí stehna nařežte na kratší slabé proužky, silné asi půl centimetru. Marinádu do masa vetřete a nechte do druhé dne v chladu proležet. Druhý den maso opečte zprudka na pánvi, hezky do hněda a každý kousek zvlášť, ať se neslepují. Můžete je i ogrilovat, ale to je lepší kuřecí stehna péct vcelku a nařezat na proužky až pak. Před podáváním maso osolte.

Podávejte s opečeným pita chlebem posypaným oreganem, solí, pepřem a pokapaným olivovým olejem. Dále přidejte hranolky nebo opečené brambory, rajčata, cibuli a omáčku tzatziki. Tu připravíte snadno. Z nahrubo nastrouhané okurky vymačkejte všechnu vodu a smíchejte s hustým řeckým jogurtem (v nouzi lze nahradit zakysanou smetanou smíchanou půl napůl s creme fraiche), česnekem a kapkou olivového oleje. Solte až před podáváním. Někde v Řecku přidávají i mátu.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související