Jak využít vejce z koledy? Zkuste pomazánku s ředkvičkami, lososem či vajíčka se sardelovou pěnou

foto: Unsplash

Pokud byla koleda letos obzvlášť bohatá, určitě se vám bude hodit každý nápad, jak vykoledovaná vejce využít.

Kromě klasické vajíčkové pomazánky s majonézou, můžete letos zkusit i rafinovanější kombinaci. Pomazánka z pokrájených vařených vajec s ředkvičkami a krémovým sýrem nebo sýrem typu cottage je skvělá. Vajíčka s ředkvičkami namíchejte klidně i půl na půl, sýru dejte dle uvážení, nemusí ho být moc, stačí jen tolik, aby vše spojil. Pomazánka pak bude lehčí a nebude to taková kalorická bomba. Pak už jen osolit, opepřit a hotovo. Pár kapek citronu navíc nic nezkazí, jen podpoří chuť.

Kolik vajec můžeme sníst?

Zdravý člověk může sníst 2-3 denně vejce, započítávají se ovšem i ta skrytá v dalších potravinách a jídlech. Kalorická hodnota vajec není nijak závratná, jedno má asi 80 kalorií, což se rovná zhruba jednomu menšímu jablku. Odepírat si je tedy určitě nemusíte. Navíc 1 vejce obsahuje až 20 % doporučené dávky vitaminu D na den, 19 % vitaminu A (ten podporuje imunitu) a 20 % vitaminu B8. A to není zdaleka vše. Vejce obsahují také selen, železo, je skvělým zdrojem bílkovin i omega-3 mastných kyselin a vitaminů skupiny B, E, K. Dále obsahuje minerální látky a stopové prvky. Například železo, vápník, hořčík, fluor, draslík, zinek a nezanedbatelné množství jódu.



Vejce s nádivkou podle starodávného receptu

V kuchařce První republika u stolu (Cpress) jsme našli recept pocházející z roku 1927 na vejce s nádivkou a tak jsme ho hned vyzkoušeli. Uvařená vejce rozkrojte, žloutky vyjměte. Pomačkejte vidličkou a smíchejte s trochou francouzské hořčice a utřete do pěny. Přidejte 2 lžíce zchladlého aspiku, sůl, pepř a pár kapek octa a vymíchejte do hladka. Do takto vzniklé emulze zamíchejte několik sardelí, kyselých okurek a kaparů a směsí naplňte vydlabané bílky. Je to docela pikantní, přesné poměry v receptu nebyly, takže jsem přidávali od oka, ale radíme s těmi sardelkami raději šetřete, jsou hodně výrazné. Ale chutná to skvěle, zejména v kombinaci s čerstvým pečivem a římským salátem je to dobrota, vyzkoušejte. Aspik by se dal nahradit i pomazánkovým máslem nebo majonézou.

Vejce s lososem nebo se šunkou

Osvědčenou kombinací jsou vařená vejce s uzeným lososem a koprem. Plátky lososa položte na rozpůlená vejce a ozdobte lžičkou zakysané smetany smíchané s koprem. Rafinovanější varianta je, když vejce i lososa rozsekáte na větší kousky a se smetanou a koprem smícháte. Na opečeném toastu je to vynikající. A pro vyznavače klasiky tu máme ještě jednu kombinaci, ovšem chuťově zajímavější než jen fádní klasická vajíčková pomazánka. Vajíčka pokrájejte, přidejte kousek dobré pokrájené vepřové šunky nebo uzeného masa a přidejte trochu nastrouhaného křenu. Zamíchejte se zakysanou smetanou a majolkou nebo zakysanou smetanou (půl na půl). Uvidíte, že tahle pomazánka je o dost zajímavější.

Zdroj: www.healthline.com, www.bbcgoodfood.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související

Napsat komentář