9. února se slaví mezinárodní den pizzy. Jak ji oslavíte? Upečte si skvělou domácí

foto: Unsplash

Mezinárodní den pizzy se po celém světě slaví 9.února, což je skvělá příležitost pro všechny milovníky této italské dobroty si ji dopřát. Tušíte, jaká je její historie? A jak se peče nejlepší pizza doma?

Kde vznikla pizza?

Vznik pizzy je doprovázen mnoha spekulacemi. Nároky na prvenství si totiž připisují různé kultury. Avšak ta pravá pizza, jak ji známe dnes, vznikla v Itálii. Konkrétně v Neapoli, kde provoz prvních pizzerií sahá až do 18. století. Popularita pizzy pravděpodobně pramení z její nenáročné přípravy a schopnosti zahnat hlad i v dobách nedostatku. Jedna z nejznámějších je pizza Margherita, která byla pojmenovaná podle stejnojmenné italské královny. Tahle pizza je opravdu důležitým symbolem Itálie, již od svého počátku totiž nese italské národní barvy – červenou v podobě rajčat, bílou symbolizuje sýr a zelená je znázorněna bazalkou.

Bývala jídlem chudých

Placka z kynutého těsta si však postupem času získala oblibu ve všech společenských vrstvách. Připravená v hliněné peci, vytápěné dřevem, získala jedinečnou chuť a neodolatelnou křupavost. Zřejmě největší rozmach pizzy přineslo období před první světovou válkou, kdy si ji přivezli do USA italští emigranti. Italové si ji ve svých komunitách připravovali jako skromné jídlo, které skvěle zasytí a je snadné na přípravu. Po celé zemi začaly brzy vznikat první pizzerie s nabídkou dovážky až do domu. Pizza se stala hitem. Kolik existuje druhů, dnes nikdo nespočítá, připravuje se po celém světě v bezpočtu variant.



Jak se peče domácí pizza?

Aby byla pizza jako z pravé italské tratorie, je důležité použít kvalitní mouku vyrobenou přímo na míru pro přípravu pizzy. Dalším krokem je kynutí, pokud ji chcete mít správně vláčnou, nechte těsto vykynout přes noc v lednici, lepek v mouce se lépe rozleží a těsto je pak správně pružné a vláčné. A dalším nezbytným krokem je hodně rozpálená pec, pizza se musí péct krátce při co nejvyšší teplotě. Profesionální pece na pizzu dosahují až 400 stupňů C.

Ingredience na 2 pizzy 

  • 300 g mouky pšeničná hladká vysokolepková 
  • 21 g droždí 
  • 200 ml vlažné vody 
  • 4 lžíce olivového oleje 
  • špetka soli 
  • 1 mozzarella 

Rajčatové sugo:  

  • 1 plechovka krájených rajčat 
  • 1 stroužek česneku 
  • špetka soli 
  • sušené oregano 

K dokončení:  

  • rajčatové sugo 
  • čerstvá bazalka, špenátové listy 
  • sůl a pepř 
  • kukuřice
  • mozzarella a parmazán 
  • cokoliv dalšího, na co máte chuť 

Postup:  

V míse smíchejte 300 g vysokolepkové pizzové mouky s špetkou soli a 21 g droždí. Přilijte 200 ml vlažné vody a přidejte 4 lžíce olivového oleje. 

Hnětačem nechte pomalu zpracovat hladké pružné těsto, a pokud je třeba, lehce jej dokončete rukama (pokud nemáte hnětač, samozřejmě těsto uhnětete i ručně). Pod fólií nechte těsto kynout 45–60 minut, dokud se nezvětší 2–3x.  

Mezitím připravte rajčatové sugo. V kastrůlku smíchejte krájená rajčata, sušené oregano a rozdrcený stroužek česneku. Lehce osolte, nechte odpařit přebytečnou vodu a dle potřeby rozmixujte tyčovým mixérem.  

Rozdělte kynuté těsto na dva bochánky a vytvarujte je do kuliček o průměru 10 cm. Troubu předehřejte na 210 °C a připravte si plech, který také předehřejte v troubě alespoň 10 minut před pečením.  

Rukama vytvarujte co nejtenčí kulatou pizzu. Potřete ji připraveným rajčatovým sugem a poklaďte kousky mozzarelly či dalšími ingrediencemi. Špenátové listy nebo rukolu dávejte až na upečenou pizzu. Pečte asi 10 minut, dokud okraje trochu nezezlátnou a pizza nebude krásně upečená.  

Zdroj: www.nationalgeographic.co.uk/, www.history.com, babiččina volba.cz

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související