Venku začíná být zima, a to je přesně ta chvíle, kdy máme chuť na něco vydatnějšího, sytějšího, a hlavně moc dobrého.
Ořechové řezy s čokoládovým posypem jsou přesně ten druh moučníku, který si chcete dát k horkému čaji nebo kafíčku a zachumlat se s ním pod deku na gauč. Pustit si oblíbený film a užívat si, že je venku škaredě a vy si můžete lebedit doma v teple.
Na ořechové řezy s čokoládou potřebujete:
- 5 vajec
- 4 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce mletých ořechů
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany na šlehání
- 150 g moučkového cukru
- 100 g mletých ořechů
- kakao na posypání
- 50 cl amaretta
- cca 50 g kvalitní hořké čokolády
Postup:
Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte za stálého mírného míchání postupně olej, sůl, lehce vmíchejte mouku, ořechy, a nakonec vyšlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby rozehřáté na 160 stupňů a pečte asi 15 minut. Vychladlý plát rozřízněte na stejně široké pásy, ty pokapejte amarettem a promažte krémem.
Na krém smíchejte mascarpone s cukrem, přidejte jednu vyšlehanou smetanu a ořechy.
Jednotlivé pláty promažte krémem, vrchní vrstvu posypte trochou kakaa a hoblinkami čokolády. Nechte vychladit.