Moučník na neděli: Křehký jablečný koláč s rumem a ořechy

foto: Unsplash

Sezona jablečných dobrot je tu. A pokud přemýšlíte, co upéct, křehký jablečný koláč s ořechovou drobenkou a rumem vás dostane. Je úžasný. Provoní celý byt a ta chuť je prostě jedinečná.

Receptů na jablečné koláče existují tisíce. Kromě klasického lineckého je ale tenhle křehký jablečný koláč s ořechovou drobenkou a rumem naprostou sázkou na jistotu. Důležitou součástí tohoto receptu je rum. Použít můžete samozřejmě ten neobyčejnější, ale pokud dáte nějaký lepší, povýšíte koláč na úplně jinou úroveň.

Na křehký jablečný koláč s ořechovou drobenkou a rumem potřebujete:

  • 14 dkg másla
  • 16 dkg hladké mouky
  • 1 žloutek
  • cca 1 lžíci vody
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr

Náplň: 1/2 kg sladších oloupaných jablek, 2 lžíce cukru s vanilkou, špetkou čerstvě namletého hřebíčku, skořice, badyánu a rum

Drobenka: 50 g lískových nebo vlašských nahrubo nasekaných či namletých ořechů, 100 g hrubé mouky, 60 g cukru, 60 g másla

Postup:

Vypracujte těsto, několikrát ho přeložte a dejte odpočinout na dvě hodiny do ledničky. Pokud se lepí, přisypte trochu mouky. Připravit si ho můžete i den předem. Pak z těsta vyválejte silnější placku a rozložte ji do větší kulaté formy nebo do dvou menších. Těsto můžete do formy i jednoduše namačkat prsty. Na placku naskládejte jablka s cukrem a kořením. Pokapejte rumem. Šetřit s ním nemusíte. Připravte si drobenku, promíchejte ji s ořechy a jablka s ní posypte. Je jí docela dost, ale nebojte se ji tam dát všechnu a pěkně ji upěchovat. Udrží jablka krásně šťavnatá.

Koláč pečte na cca 170 stupňů asi 25 minut. Pokud ho nedáváte dětem, ještě horký jej znovu pokapejte rumem a případně ještě posypte moučkovým cukrem s vanilkou. Záleží na kyselosti jablek, ale už nemusí být. Podávat ho můžete ještě vlažný s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Ale řekla bych, že je ještě lepší druhý den, když se všechny chutě a vůně krásně propojí.

Proč jíst více jablek?

Jablka jsou známým zdrojem vitamínu C. Kromě tohoto obsahují vitaminy A, B1, B2, B6, E, K, kyselinu listovou, a dokonce i menší množství vitamínu B12. Toto množství je však příliš malé na to, aby se jablka stala plnohodnotným zdrojem tohoto vitaminu. V jablíčkách je ale také mnoho minerálů, jako je draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód, selen.

Díky vysokému obsahu draslíku, jablka zabraňují nadměrnému ukládání vody v těle, což je častou příčinou toho, proč se nemůžeme zbavit nadbytečných kil. Dodají také tělu potřebné množství energie a s nastupujícím podzimem jsou skvělým pomocníkem při podpoře imunity. Zejména díky vysokému obsahu vitaminu C. A určitě bychom na ně neměli zapomínat ani při hubnutí. Jedno jablko obsahuje zhruba 100 kcal, což z něj činí ideální moučník nebo záchranu, pokud vás honí mlsná a nevíte, čím ji utišit.

Zdroj: everydayhealth.com, healthline.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související