Postní večeře na Popeleční středu: Pečená zelenina

Začíná čtyřicetidenní půst
foto: Pixabay

Dnes je Popeleční středa, den, kterým křesťanům začíná 40denní předvelikonoční půst. A ať už jej držíte či ne, odlehčit jídelníček je dobrý nápad kdykoli. Což neznamená, že naše chuťové pohárky zůstanou ošizeny.

Prach si a v prach se obrátíš, to je hlavní poselství svátku, který má kořeny již v raném křesťanství. Vybízí k zastavení se, zamyšlení se nad životem a připomíná, že život je pomíjívý a neměli bychom ho promarnit.

Popeleční středa získala svůj název skutečně podle popela, který si lidé v tento den symbolicky sypali na hlavu, aby se očistili od hříchů. Později začali kněží udělovat věřícím tzv. popelec, tedy každého označili popelem na čele. Večer před Popeleční středou končil masopust a začal 40denní půst, který trvá až do Bílé soboty.

K držení půstu se asi neodhodlá každý. Ale věřte, že právě v této době je pro nás velmi prospěšné odlehčit jídelníček, vzdát se, nebo alespoň výrazně omezit maso, tučné věci, alkohol, nadbytek cukru atd. Jsme tak po staletí nastavení a našemu tělu takový detox náramně prospěje. Odměnou vám bude příval nové energie, úbytek váhy, zlepšení kvality pleti a celkově lepší pocit ze sebe sama. Dost důvodů to alespoň zkusit.

A co tedy dnes, kdy je Popeleční středa, uvařit k večeři jako první postní jídlo? Pečená zelenina bude to pravé!

Pečená zelenina:

Vybírat můžete podle svých chutí, ale nejlepší jsou pevnější druhy zeleniny, které zůstanou po upečení krásně křupavé. Tedy mrkev, květák, celer, petržel, černý kořen, červená řepa apod. Přidat ale můžete prakticky jakoukoli zeleninu, dokonce i nakrouhané zelí, cuketu, brokolici apod. Skvělým doplňkem jsou také žampiony případně další houby. Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Červenou řepu a celer je třeba předpéct, řepu až hodinu, celer a kořen asi 30 minut. Měkčí druhy můžete do pekáče přidat později, například paprice nebo i brokolici stačí jen cca 10 minut. Pokapejte olivovým olejem, přidejte rozmarýn, tymián a lístky šalvěje, cibuli nakrájenou na měsíčky a celé hlavičky česneku, překrojené jen na půl. Poklaďte kousky másla a vložte do rozpálené trouby na cca 180 stupňů. Pečte jen do změknutí, zeleniny by měla zůstat hezky na zkus. Jako příloha jsou ideální vařené brambory nebo čerstvé pečivo.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související