Tabbouleh není bulgur či kuskus ochucený bylinkami, ale naopak – bylinky doplněné trochou bulguru či kuskusu. Poměr surovin způsobuje veškerý chuťový efekt. Nejvíc se využívá v kombinaci s petrželí.
Základ známého salátu arabské kuchyně tabbouleh, tvoří rajčata, kuskus a petrželka. Použít jej lze jako přílohu, předkrm i jako lehký hlavní chod. Petržel kadeřavá neboli kudrnka je jednou z druhů listové petržele. Chuť má neutrální a spíše doplňuje ostatní ingredience. Velkou výhodou kudrnky je, že se jí i při minimální péči dobře daří na zahrádce nebo na balkóně, takže je stále k dispozici.
Na salát tabbouleh potřebujete:
- 400 g rajčat
- 100 g suchého kuskusu
- 2 bio citrony
- 1 červenou cibuli
- 5 polévkových lžic olivového oleje
- 100 g černých oliv
- hrst čerstvé máty
- hrst kešu ořechů
- 1 plechovku sladké kukuřice
- 1 svazek kudrnky
- pepř
- 150 ml vody
Postup:
- Rajčata nakrájíme na kostičky. Oloupeme citronovou kůru a nasekáme na nudličky a vymačkáme šťávu z citronu. Cibuli nasekáme nadrobno, zakápneme 2 polévkovými lžícemi citronové šťávy a promačkáme. Kudrnku i mátu nasekáme nadrobno.
- Nasucho opražíme kešu ořechy.
- Opražíme kuskus nasucho na pánvi, dáme do mísy, přilijme olivový olej, sůl a zalijeme 150 ml vroucí vody, přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut stát. Poté ho odkryjeme, promícháme a necháme lehce vychladnout.
- Zeleninu promícháme s kuskusem, přimícháme černé olivy, opražené kešu ořechy, kukuřici, citronovou kůru a mátu.
- Dochutíme olivovým olejem, citronovou šťávu (příp. umeoctem) a černým pepřem.
O autorce:
Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.
Pokud máte nějaké dotazy, nebo se jen budete chtít inspirovat, Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague