Máte rádi pomeranče? Skvěle. Protože kromě toho, že nám chutnají, výrazně prospívají i našemu zdraví.
Pomeranče jsou skvělou potravinou. Mají málo kalorií (na 100 g 49 kcal) a jsou skvělým zdrojem vitaminu C A B1. A obsahují i hodně minerálů. Průměrný obsah živin v jednom pomeranči (cca 130 g) je následující: vláknina (3,1 g), vitamin C (69,7 mg), vitamin B1 (0,1 mg), vitamin B6 (0,1 mg), kyselina listová (39,3 mcg), draslík (237 mg) a vápník (52,4 mg).
Poslední vědecké výzkumy ale ukazují, že pomeranče našemu zdraví prospívají mnohem více, než tušíme.
Zrak
Podle vědců z kalifornské univerzity je prokázáno, že pravidelná konzumace čerstvých pomerančů (dva a více týdně) oproti konzumaci méně než jeden pomeranč týdně, snižuje o 82 % riziko šedého zákalu. Tato skutečnost je dána obsahem karotenoidů, luteinů a beta-kryptoxanthinu, které ve spojení s vitaminem C vytváří ochranu před tímto často bezpříznakovým onemocněním.
Dalším pozitivem pravidelné konzumace pomerančů je i prevence rozvinutí makulární degenerace. Ta se objevuje nejčastěji u lidí nad 50 let, narušuje vidění a může vést až k úplné ztrátě zraku. Vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali pravidelně tři a více pomerančů týdně, měli až o 39 % nižší riziko vzniku tohoto onemocnění.
Ochrana srdce a cév
Vědci neustále zjišťují, jak chránit a zlepšovat funkci srdce. A pomeranče, díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem, patří mezi velmi zajímavé kandidáty na ochranu před rozvinutím kardiovaskulárních onemocnění.
Důkazem je studie, zveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Vybraní lidé, kteří měli zvýšené riziko srdečních chorob, po dobu dvou týdnů konzumovali 2 sklenice čerstvě vymačkané šťávy z pomerančů denně. A došlo u nich k významnému poklesu zánětlivých markerů, a to o 38,5 %.
U pacientů s vysokou hladinou cholesterolu zase pomeranče příznivě působí na metabolismus lipidů. K tomuto závěru došli vědci z Brazílie, kteří podávali pacientům s normální a vysokou hladinou cholesterolu 3 šálky pomerančového džusu denně po dobu 60 dní. Po ukončení studie bylo vyhodnoceno, že došlo k výraznému poklesu LDL cholesterolu ve skupině s vysokou hladinou cholesterolu o 19 mg/dl. Naopak u lidí s normální hladinou cholesterolu nedošlo k žádné změně lipidů.
Navíc se ukázalo, že díky obsahu přírodní formy vitaminu B9 v pomerančích, dochází k zabránění vysoké hladiny aminokyseliny homocysteinu, která zvyšuje riziko cévních onemocnění.
Prevence ledvinových kamenů
Je až neuvěřitelné, kolik lidí trápí ledvinové kameny. V USA tímto onemocněním trpí jeden člověka z jedenácti. Díky vědeckým studiím je prokázáno, že lidé trpící na ledvinové kameny mají až o 67 % větší pravděpodobnost, že u nich nastane porucha ledvin. Velmi důležité tedy je tomuto onemocnění předcházet. A jak dokazuje studie uveřejněná v Clinical Journal of the American Society of Nephrology, díky pravidelné konzumaci šťávy z čestných pomerančů, dochází ke zvýšení hodnoty citrátu a pH moči v těle a tím snížení rizika vzniku ledvinových kamenů.
Posílení imunity
Pomeranče jsou díky vysokému obsahu vitaminu C často uváděny jako zdroj posílení imunity. Ovšem mnohé studie také naznačují, že za zlepšením imunity může být pektinová vláknina.
Na tuto skutečnost přišli vědci z univerzity v Illinois, kteří šest týdnů na myších zkoumali, jak na ně bude působit strava bohatá na rozpustnou vlákninu pektin, nebo na nerozpustnou vlákninu. Na konci studie došli k závěru, že myši, které užívaly pektin, byly méně nemocné a k jejich uzdravení došlo až o 50 % rychleji než u myší, které konzumovaly nerozpustnou vlákninu.
Pozor na kupované pomerančové džusy
I když některé studie uvádějí, že konzumace pomerančového džusu z koncentrátu má krátkodobé příznivé účinky na cévní systém. Tyto nápoje ale často obsahují přidanou fruktózu, která může zvýšit riziko vzniku mnoha onemocnění.