Kateřina Prokšová: Strava má zásadní vliv na naše zdraví

Exkluzivní rozhovor s terapeutkou tradiční čínské dietetiky
foto: archiv Kateřiny Prokšové

Na neprobádanou cestu k tradiční čínské medicíně (TČM) dovedly Kateřinu Prokšovou vlastní zdravotní potíže. Uzdravila se a nyní pomáhá jiným.

Tradiční čínská medicína se od té naší tzv. západní liší především tím, že k nemocným přistupuje zcela jinak. Snaží se o komplexní pohled na nemoc, zkoumá příčiny, před stanovením diagnózy se ptá na souvislosti, životní styl a v neposlední řadě i na to, co a kdy jíte. O tom, jak moc nás strava ovlivňuje a jak důležitou součástí uzdravení je, jsme si povídali s terapeutkou Kateřinou Prokšovou, které má se zásadní změnou jídelníčku i osobní zkušenost.

foto: Leon Gao

Pamatujete si na okamžik, kdy jste se rozhodla, že musíte změnit přístup a ke svým zdravotním problémům se postavit jinak?
Velice dobře. Lékař mne poslal na různá vyšetření a předepsal léky. Přišlo mi ale, že bych měla najít i jinou možnost. Nebyla jsem zrovna trpělivý člověk, ale dobrým přístupem terapeuta TČM, který mi vše vysvětlil, jsem si v hlavě srovnala důležité hodnoty a rozhodla se to zkusit. Věta: ‚Jídlem si můžeš pomoct sama’ mi přišla zvláštní. Ale řekla jsem si, že jdu do toho. Po několika měsících jsem viděla na svém těle i mysli pozitivní změny. A to byl ten signál vydat se touto cestou.

Co je pro stravování dle TČM nejdůležitější?
Tradiční čínská dietetika je systém stravování vycházející z tradiční čínské filozofie. Působí preventivně i léčebně. 

Strava by měla být vyrovnaná, pestrá a nehlenotvorná. Tím chci říci, že například kravské mléko a výrobky z něj vytvářejí velký potenciál pro oslabení sleziny a následnou tvorbu hlenů. Důležitá je pak pravidelnost a klid při jídle. Při tvorbě jídelníčku se bere ohled na konstituci člověka, roční období a tzv. obraz (stav nemoci). Správný jídelníček pak může být podpořen i bylinnou nebo akupunkturní terapií.

Na co bychom se tedy v průběhu celého roku měli zaměřit?
Každá potravina má, stejně jako každá bylina, svou povahu, chuť a tropismus, tzn. které orgány těla ovlivňuje. Podle toho volíme vhodné potraviny v souvislosti s obrazem nemoci, který potřebujeme obrátit směrem ke zdraví. Postup je velice podobný jako při sestavování bylinné směsi.

JÍDELNÍČEK PODLE ROČNÍCH OBDOBÍ

Na jaře, kdy vládne prvek dřeva, směřuje energie přírody vzhůru. Strava by měla být nejlehčí v roce. Játrům, jejichž elementem je právě dřevo, pomáhá v tomto období sladká a pikantní chuť, kyselá chuť je vyživuje. Je dobré omezit příjem slaných a tučných potravin. Jídlo se má vařit kratší dobu. Mezi doporučené potraviny patří mátový čaj s medem, čerstvé rašící výhonky, řeřicha, vojtěška, cibule, zázvor, křen.

V létě je dobré jíst pestrobarevně a zařadit do jídelníčku syrovou zeleninu. Omezujeme tuky a sůl. Nedoporučuje se ochlazování ledovými nápoji, výrazně se tím oslabuje slezina. Naopak se má pít zelený čaj nebo teplá voda. Jíst by měly obilniny a luštěniny, listový salát, špenát a červená řepa. Z koření je doporučené oregano a muškát.

Kateřina Prokšová a Dara Rolins / foto: archiv Kateřina Prokšová

V čínské dietetice, jakož i v celé staré čínské filozofii, patří mezi ročních období i tzv. pozdní léto. V této době přechází jang v jin. Patří elementu země a orgánu slezině. Slezina nemá ráda vlhko, vyhýbáme se proto mléčným výrobkům z kravského mléka. Zařadíme raději kozí. Naopak slezinu a trávicí orgány podpoříme konzumací kukuřice, rýže, brambor a jáhel. Dále se doporučuje mrkev, zelí a také tofu.

Na podzim se čchi (naše vnitřní energie) stahuje dovnitř a dolů. Vzhledem k vytváření zásob na zimu je dobré zařadit potraviny bohatší na čchi. Abychom se vyhnuly převaze sucha v organismu, jíme více houby, ořechy a semena. Doporučuje se nakládaná zelenina, kroupy, jáhly a rýže. Je dobré delší vaření jídla.

Zima je obdobím klidu, meditace a rozjímání. Mělo by se chodit brzy spát. Naopak se doporučují potraviny podporující jin, tedy hořké a slané. Hodně obilí, polévky, sušená a nakládaná zelenina a ovoce. Na podporu jang (prohřátí organismu) se doporučená strava obohacená kořením jako je hřebíček, fenykl, zázvor, anýz a skořice.

Kateřina Prokšová a modelka Lea Šteflíčková / foto: archiv Kateřina Prokšová

Zázraky na počkání se nekonají

Je v Čechách tradiční čínská medicína oblíbená?
Mnoho lidí k alternativnímu způsobu léčení přistupuje značně skepticky a s nedůvěrou. Není se čemu divit, neboť alternativní léčba se od tradičního léčení docela liší. V rámci alternativních postupů ale zaujímá TČM velmi důležité místo. Problém je, že lidé se chtějí vyléčit hned, tak často raději sáhnou po západní medicíně.

Jaké jsou nejčastější chyby při léčbě tradiční čínskou medicínou?
Chyba je, když klient zatají určité závažné okolnosti. Správný terapeut by je ale měl odhalit. Proto je základem provést vstupní pohovor, ve kterém zjistíme, jak na tom klient je. Ten se ale musí nakonec po konzultaci rozhodnout sám, zda chce jít touto cestou, která třeba bude dlouhá. Nemám nikdy dobrý pocit z klienta, kterého někdo přinutil, že mu to pomůže a on tomu není nakloněný.

Základem je rovnováha

Celý systém je založen na taoistické filosofii rovnováhy dvou protikladných principů jin a jang. O co přesně jde?
Rovnováha jin–jang je prvním krokem k harmonii. Jsou-li obě síly v rovnováze, jsou jejich energie nejen vyvážené, ale spojené v jeden celek. Právě tehdy můžeme mluvit o zdraví a štěstí… Jin a jang jsou dvě protikladné síly, které se doplňují. Jejich povahy se vzájemně naprosto liší, a přitom jsou bezpodmínečně provázané. Jedno nemůže existovat bez přítomnosti druhého. Vždy tvoří pár. Jednotu a harmonický celek. Vše, co nás obklopuje, sestává z jin a jang. Jejich neodlučitelný vztah vystihuje symbol čínské monády. Černá tečka v bílém poli představuje skutečnost, že v každém jang je přítomna jin, a bílá tečka v černém poli, že v každé jin je i část jang. A ať kruhové znázornění jakkoliv rozpůlíte, vždy budou obě poloviny obsahovat část obou energií. 

foto: Kelly Sikkema

Jaký přístup ke klientům je z vašeho pohledu zásadní?
Z 80 % se zabývám dietetikou. Především nikomu nic nenutím, nepřikazuji ani nezakazuji. Mým přístupem je pouze doporučení.

Říká se, že základem TČM je prevence.
Ano je to tak. Kromě samotné léčby konkrétních nemocí vede tradiční čínská medicína člověka i k zodpovědnosti za své zdraví. Učí ho žít tak, aby se ve zdraví dožil vysokého věku.

„Štíhlost je vedlejším produktem všech přirozených výživových stylů. Osobně jsem se přiklonila k detoxikaci a harmonickému stravování dle tradiční čínské medicíny.“

A lze ji doporučit i v dnešní nelehké době?
Rozhodně ano. Naopak tato nelehká doba přinutila lidi přemýšlet a dívat se na své zdraví jiným, ohleduplnějším způsobem. A jedna z možností je správná a pravidelná strava, která nás psychicky i fyzicky udrží zdravé a fit.


Osobní přístup

Tradiční čínská medicína nepodléhá trendům a nemá žádné zaručené recepty, po kterých se stane zázrak. Ke každému člověku přistupuje individuálně. Bere v úvahu více různých faktorů, které aktuální stav člověka ovlivňují a terapeut se vyptává na zdánlivě nesouvisející i zdánlivě nepodstatné podrobnosti. A každému pak doporučí jinou terapii, která se často mění i v čase.

Jak zdravě a dobře jíst? Skvělé recepty Kateřiny Prokšové odteď najdete pravidelně v rubrice GURMET na runwayonline.cz. Každou druhou středu v měsíci!

Právě teď si už můžete podle Kateřiny naplánovat slavnostní velikonoční a zdravější skvělé menu.


Další skvělý recept:


Kdo je Kateřina Prokšová?

Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.

Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související