3 zeleninové pomazánky podle Kateřiny Prokšové

Zdravé mlsání, které chutná
foto: archiv redakce

Přemýšlíte o nějaké netradiční pomazánce, kterou byste si chtěli zpestřit slavnostní stůl? Věřte, že i zeleninové pomazánky na dobrém chlebíčku mohou být tím nejlepším, co si na Silvestra, ale i během celého roku můžete dopřát. Tyto tři rychlé, zdravé a navíc moc dobré pro vás připravila známá odbornice na zdravý životní styl Kateřina Prokšová.


Mrkvová

Budete potřebovat:

  • 400 g mrkve
  • 150 g cibule
  • 1 čerstvé chilli 
  • sůl
  • olivový olej
  • umeocet
  • koření (volitelně)
  • sójová omáčka shoyu

Postup:

Na olivovém oleji osmažte cibuli, přidejte sůl a červené chilli. Mrkev pokrájejte na špalíky, přidejte k cibuli, osmahněte, lehce podlijete vodou a shoyu a nechte pod pokličkou asi 15 minut dusit do změknutí. Rozmixujte, případně ještě dochuťte umeoctem či shoyu. 


Z kořenové zeleniny s kešu

Budete potřebovat:

  • 1/3 velkého celeru
  • 2 velké mrkve
  • 1 velkou červenou řepu
  • 3 stroužky česneku
  • 3 hrsti kešu ořechů
  • citronovou šťávu nebo jablečný ocet či umeocet
  • 1 lžíci lahůdkového droždí

Postup:

Kešu namočte 2 hodiny předem. Zeleninu nastrouhejte najemno. Kešu rozmixujte s 2 lžícemi citronové šťávy nebo octa, česnekem a lahůdkovým droždím (nemusí být). A vmíchejte do zeleniny.  


Dýňová

Budete potřebovat:

  • 400 g dýně
  • 150 g cibule
  • olej / ghí
  • sůl
  • vodu
  • sójovou omáčku shoya

Postup:

Dýni pokrájejte, cibuli také a buď pečte v troubě či duste v kastrůlku pod pokličkou cca 15 min., podlité vodou, olejem a shoyu. Poté rozmixujte.

Umeocet neboli ume-su vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci japonských švestek umeboši , což jsou plody meruňky japonské. Nejedná se o skutečný ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Má výrazně slano-kyselou chuť, je červený a obsahuje asi 30 % mořské soli.

Lahůdkové droždí obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, minerální látky, stopové prvky, nukleotidy, volné aminokyseliny, proto se používá na zvýšení biologické hodnoty jídla. Prodává například Country Life.


Štíhlost je vedlejším produktem všech přirozených výživových stylů. Osobně jsem se přiklonila k detoxikaci a harmonickému stravování dle tradiční čínské medicíny.

Kateřina Prokšová

Kdo je Kateřina Prokšová?

Kateřina Prokšová

Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Od určitého věku měla zažívací obtíže, a to byl podnět k zamyšlení, co ve svém životě změnit. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.

Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague

Další zdravé recepty:

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související