Zajděte s dětmi do kina na novou pohádku a upečte si ty nejlepší donuty na světě! Mezinárodní den dětí je jednou za rok a zaslouží si pořádnou oslavu!
S nápadem na svátek, který by oslavoval děti, poprvé přišel během Turecké války za nezávislost (1919-1923 první prezident Turecka Mustafa Kemal. Ten označil dítě jako nezbytnou součást k budování nového státu a následně stanovil 23. duben coby Den dětí. Poté ale Mezinárodní den dětí prošel dalším vývojem.
Proč slavíme Mezinárodní den dětí?
Dalším podnětem slavit Den dětí se stala ženevská Světová konference o blahu dětí konaná 1. června 1925. Ve stejný den také čínský konzul v USA shromáždil na festivalu dračích lodí v San Francisku mnoho čínských sirotků, aby upozornil na jejich neveselý osud. Oficiálně ale ustanovený jejich svátek ještě nebyl.
Až roce 1949 pak vznikl Den na ochranu dětí, který byl reakcí na zabíjení žen a dětí ve vypálených obcích v českých zemích a ve Francii během druhé světové války. Oslava byla stanovená na první červen jako připomínka shromáždění sirotků v roce 1925. V roce 1952 byl pak svátek oficiálně vyhlášený a později potvrzený i OSN. V Československu byl Mezinárodní den dětí uznán již v roce 1950.
Nová pohádka Princezna na hrášku
Při nepřízni počasí je ideální strávit část odpoledne v kině. Jen před pár dny měla premiéru nová česká pohádka Princezna na hrášku, ve které se představí celá plejáda známých herců – Jasmína Houf, Dagmar Havlová, Lucie Vondráčková, Martina Adamcová, Pavel Kříž, Ladislav Korbel, Zuska Velichová a další. „Naše princezna Jasmína Houf je nejhezčí a nejlepší herečka pro tuto roli. V roli její babičky se objevuje nejkrásnější herečka své generace Dagmar Havlová. Ony dvě spolu sehrají úvodní scénu, která je tak dojemná a uvěřitelná, že ani na okamžik neuvažujeme, jestli má některá víc zkušeností před kamerou, nebo míň,“ pochvaluje si setkání obou protagonistek před kamerou režisérka Martina Adamcová, která ztvárnila i postavu Hraběnky.
„Princezna na hrášku je notoricky známá pohádka, ale je krátká, což je velké úskalí pro scenáristy. S režisérkou Martinou Adamcovou jsme pátraly po tom, kde se princezna vzala, a před čím prchá. A protože jsme odpověď nenašly, napadla nás vlastní. Musely jsme přitom vybudovat napětí, aby diváci věřili, že musí utéct a vše milované ve Francii nechat. K tomu nám dopomohl písek. Nechtěli jsme točit vzpouru, gilotinu, napadení hradu, a tak jsme vymyslely, že nebezpečnou situaci odvyprávíme dětem pomocí písku a zvířátek (vlka, sovy, vážky),“ dodává scenáristka Pavla Krečmerová.
Jak upéct ty nejlepší donuty?
Donuty paradoxně z Ameriky vůbec nepocházejí, jejich původ sahá do Nizozemska, což jim ovšem na atraktivitě neubírá. Děti i dospělí je milují, a ještě o to více, když si jej mohou společně upéct, a následně barevnými polevami také nazdobit.
Na donuty potřebujete:
- 2 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 350 ml mléka
- 1 lžíce vanilkové pasty (nemusí být)
- 300 g cukru
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 sáček prášku do pečiva
- špetka soli
Na polevu: 240 g prosátého moučkového cukru, 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 20 g rozpuštěného zchladlého másla, barvivo, posypání (oříšky, cukrové zdobení, kousky čokolády…)
Čokoládová poleva:
- 60 g minimálně 50% čokolády
- 60 ml plnotučného mléka
- 7 g másla
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 120 g prosátého moučkového cukru
Postup: Rozehřejte troubu na 170 °C, těsto je rychle připravené. Vyšlehejte vejce s cukrem a máslem dohladka. Přidejte mléko a zbývající ingredience. Těsto dávkujte do máslem vymazané formy na donuty asi ze ¾. Pečte 25 minut. Před zdobením nechte zcela vychladnout.
Poleva: prošlehejte cukr, citronovou šťávu a máslo dohladka. Můžete doladit jakoukoli potravinářskou barvou. Donuty máčejte z poloviny v polevě, rozložte na mřížku a posypte zdobením. Nechte zaschnout.
Zdroj: Babiččina volba.cz, novinky.cz, ceskatelevize.cz, bontonfilm.cz