Čokoládový dort pro maminku k svátku

foto: Unsplash

Svátek matek se u nás již tradičně slaví druhou květnovou neděli. Je milým zvykem si v tento den na svou maminku vzpomenout a upéct jí třeba i něco dobrého. Čokoládový dort je rozhodně zárukou úspěchu.

Oslavy matek a mateřství lze vystopovat až ke starým Řekům a Římanům, kteří pořádali festivaly na počest mateřských bohyň Rhey a Cybele. Modernější připomínkou honorace mateřství je Den matek, raný křesťanský svátek známý jako „Neděle mateřství“. Na mnoha místech ve světě se slaví různě, jelikož vychází z odlišných tradic.

Oslavy ve světě

Tento svátek patří k tradičním svátkům ve Spojeném království i dalších evropských státech a připadá vždy na čtvrtou neděli během předvelikonočního půstu. Postupem času se tradice Neděle matek změnila na více světský svátek a děti během něho obdarovávaly své matky květinami a dalšími dárky.

V Československu se začal Den matek slavit každou druhou květnovou neděli už v roce 1923 díky dceři tehdejšího prezidenta T.G. Masaryka Alici Masarykové, jejíž matka byla, jak známo, Američanka. Na třetí neděli v červnu pak připadá Den otců. 

Ve Spojených státech se Den matek oficiálně slaví od roku 1900 díky úsilí Anny Jarvis. Ta po smrti své matky v roce 1905 pojala Den matek jako způsob, jak uctít oběti, které matky přinesly pro své děti. Poté, co získala finanční podporu od majitele obchodního domu ve Filadelfii Johna Wanamakera, zorganizovala v květnu 1908 první oficiální oslavu Dne matek v metodistickém kostele v Graftonu v Západní Virginii. Ve stejný den se také tisíce lidí zúčastnily akce ke Dni matek v jedné z maloobchodních prodejen Wanamaker ve Philadelphii.



Na čokoládový dort pro maminku potřebujete:

Korpus:

  • 5 vajec
  • 250 g krupicového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 lžic vlažné vody
  • 1/2 lžíce oleje
  • 1/2 prášku do pečiva

Na krém:

  • 600 ml 33% smetany na šlehání
  • 200 g mascarpone
  • 100 g kvalitní čokolády (ideálně 70% kakaa, ale může být i méně)
  • 50 g cukru
  • posyp na ozdobu

Postup:

Jako první (lepší je i den předem) si připravte čokoládový základ krému. Do kastrůlku nalijte 250 ml smetany, přidejte nalámanou tabulku kvalitní čokolády, cukr a pozvolna za stálého míchání nechte projít varem a hned odstavte. Po vychladnutí dejte do lednice. 

Na korpus oddělte žloutky od bílků. Vejce by měly mít pokojovou teplotu. Vyšlehejte z bílků sníh, žloutky utřete s cukrem do pěny. Do směsi postupně zašlehejte vlažnou vodu, olej a pak prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmíchejte sníh, vlijte do vymazané a vysypané dortové formy. Vložte do trouby vyhřáté na cca 160 stupňů a upečte. Nechte vychladnout.

Na krém smíchejte připravený čokoládový základ krému s mascarpone a polovinou ušlehané smetany. Míchejte jen metlou ručně, pokud použijete elektrický mixér, krém zřídne. Korpus rozkrojte, polovinu natřete asi 2/3 krému, přiklopte druhou půlkou a ozdobte zbylým čokoládovým krémem dle fantazie a ozdobte barevným posypem.

Zdroj: Mother’s Day – Date, Founding & Traditions | HISTORY, www.bbc.co.uk, bbcfood.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související