Zdravá a lahodná snídaně: Kefírové lívance s borůvkami

foto: Unsplash

Správně sestavená snídaně je základ zdravého stravování. A pokud přemýšlíte, jak si tu víkendovou vylepšit, máme pro vás skvělý tip. Kefírové lívance s borůvkami si zamilujete.

S vynecháním prvního jídla dne se mnohdy pojí chutě na sladké, únava a nesoustředěnost, což je dost důvodů, proč snídani nevynechávat. Není nutné jíst hned po probuzení, ale zejména o víkendu si můžete dopřát bohatou pozdní snídani, která vás skvěle naladí i dodá vše, co tělo potřebuje. Tato kritéria jednoznačně splňují snadné kefírové lívance s borůvkami, které vám dodají energii a rychle se stanou oblíbenou součástí vašeho svátečního snídaňového menu.



Snídat či nesnídat?

Pokud vám snídaně ihned po ránu nedělá dobře, nejedná se o nic, co by nespravila dopolední svačina, která se ponese ve snídaňovém duchu. Snídaně by se měla ideálně skládat z polysacharidů, které nejčastěji zastupují celozrnné výrobky a poté doplněná o ovoce či zeleninu. Chybět by neměly ani bílkoviny. Ty jsou pro lidské tělo nezbytné, jejich základní funkcí je tvorba svalové hmoty a podporují i správný chod imunitního systému. Naše tělo ale bílkoviny neboli proteiny neumí skladovat, a proto je třeba je doplňovat – nejlépe každý den.

I z tohoto důvodu jsou kefírové lívance skvělou volbou. A pokud je připravíte z přídavkem celozrnné špaldové mouky, budou mít nejen příjemnou oříškovou příchuť, ale také se můžete spolehnout, že máte opravdu zdravou snídani, za kterou vám bude vaše tělo vděčné.

Může být kvalitní špaldová mouka levná?

Asi jste už slyšeli o tom, že špaldová mouka by se měla stát součástí našeho jídelníčku. A v prvním obchodě pak sáhli po té nejlevnější. To ale nemusí být vždy zcela úspěšná nákupní taktika, protože si můžete za cenu špaldové mouky koupit i mouku, která tuto prastarou pšenici neviděla ani z rychlíku.

Ta skutečně dobrá špaldová mouka musí být vyrobená z prastarých odrůd špaldy a zpracovávána s ohledem na zachování nejvyšší možné kvality. Bohužel na českém trhu stále neexistuje legislativa, která by udávala, jaké množství pšenice špaldy musí mouka obsahovat, aby se za tento typ mouky mohla označovat. Než tedy vejdou nová pravidla kontroly kvality špaldové mouky v platnost, je třeba se řídit podle obalu a sahat po moukách, které ideálně neobsahují genomy pšenice seté a nabízí nejvyšší možné množství pravé pšenice špaldy. Jinými slovy číst etikety se i zde opravdu vyplatí.

Kefírové lívance s borůvkami:

  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 25 g hladké špaldové mouky
  • 100 g kefírového mléka
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 30 g borůvek

Na ozdobení: tvaroh nebo zakysaná smetana, javorový sirup nebo med

Postup: Nejprve vyšlehejte tuhý sníh z bílku. V misce poté smíchejte kefír, mouky, žloutek a prášek do pečiva. Když je těstíčko jednolité, opatrně vmíchejte stěrkou sníh. Těsto nechte aspoň pět minut odpočinout. Připravte si lívanečník jemně vymažte olejem, dobře nahřejte, pak teplotu snižte a pečte lívance.

Menší naběračkou nabírejte těsto a na mírném plameni opékejte lívanečky z obou stran. Čerstvé borůvky můžete zapéct také rovnou v lívancích. Podávejte s tvarohem či zakysanou smetanou nebo jogurtem, borůvkami nebo i jiným ovocem. Na závěr doslaďte sirupem nebo medem.


Zdroj: www.nzip.cz, www.nzip.cz, www.babiccinavolba.cz, www.healthline.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související