Zdravé mlsání: Proteinová bábovka ze špaldové mouky chutná skvěle

foto: Babiččina volba

Jak dobře jíst bez výčitek? Ideální je udržovat ve svém jídelníčku zdravou rovnováhu – například zařadit jídla, která jsou našemu tělu prospěšná, ale zároveň si na nich pochutnáte. Proteinová bábovka ze špaldové mouky k nim určitě patří.

Fitness nadšenci, sportovci a všichni, kdo si pečlivě hlídají, co svému tělu dopřávají, považují bílkoviny za základ jídelníčku. Jsou pro lidské tělo opravdu tak důležité? A k čemu nám vlastně slouží?

K čemu slouží bílkoviny?

Bílkoviny jsou považovány za stavební kámen lidského těla. Proteiny neboli bílkoviny stojí za tvorbou buněk a tkání, včetně těch svalových. Lidské tělo je také využívá pro tvorbu hormonů a pro podporu správného fungování imunitního systému. Doporučené denní množství pro dospělého jedince činí 0,8 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.

Naše tělo není schopné bílkoviny skladovat, proto je tak důležitý jejich pravidelný přísun. Vedle živočišných či rostlinných bílkovin si můžete jídelníček zpestřit i kvalitními proteinovými pochutinami, nejlépe těmi domácími. Jednou z nich může být například tato proteinová bábovka ze špaldové mouky, kterou si zvládne upéct každý.

Proč špaldová mouka?

Špaldová mouka má podobné složení jako ta pšeničná a stala se její vyhledávanou alternativou. Je oblíbená zejména u lidí, kteří mají zájem o zdravý životní styl. Má totiž vysoký obsah vlákniny, která zlepšuje trávení. Hodí se na pečení sladkého i slaného pečiva. Moučníky a další pečivo ze špaldové mouky jsou tmavší, ale chuťový rozdíl je nepatrný. „Ze špaldy lze upéct vše – od lineckého přes chleby, housky až po croissanty. Možná budou vypadat jinak, než jsme zvyklí, ale možné to opravdu je. Špaldovou mouku používám rád, dodává pečivu jemný oříškový nádech,“ říká mistr cukrář Josef Maršálek.

Je ale potřeba dát si pozor na kvalitu špaldové mouky. V obchodech najdete totiž velké množství mouk s tímto označením. Ne všechny špaldové mouky na pultech českých supermarketů ale skutečně obsahují to, co uvádějí. Někdy se domů vrátíte se špaldovou moukou, která obsahuje více obyčejné pšenice než špaldy. Důvodem je chybějící legislativa.

Ptáte se, jak tedy pravou špaldovou mouku poznat? Jedinou možnou cestou je řídit se informacemi na obalu. Obsahuje-li informaci o genomu pšenice seté, je jasné, že se nebude jednat o čistou špaldovou mouku. Vodítkem může být také cena. Špaldová mouka má nižší výnosnost na hektar, a proto je její cena vyšší, cca kolem 40 až 50 CZK za kilogram, ať už jde o hladkou či celozrnnou.

Proteinová bábovka ze špaldové mouky

Potřebujete: 1 hrnek celozrnné špaldové mouky, ½ hrnku hladké špaldové mouky, ½ hrnku vanilkového proteinu, ⅓ hrnku třtinového cukru, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 hrnek mléka (+ trochu stranou), 2 vejce, ½ balení kypřicího prášku, 4 lžíce kvalitního kakaa

Postup: Ve větší misce smíchejte veškeré suché suroviny mimo kakao. Do mísy robotu nalijte mléko, olej a vejce a nechte zapracovat metlou. Postupně do tekuté části přisypávejte promíchanou suchou směs.

Nakonec z hotového těsta odlijte asi třetinu do použité misky a vmíchejte do ní kakao. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte celozrnnou špaldovou moukou nebo kokosem. Někdy se může stát, že bude těsto příliš hutné, tak jej případně trochu dořeďte mlékem.

Střídavě lijte světlou a tmavou směs do formy. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 40 minut. 

Poté špejlí kontrolujte propečenost. Pokud už těsto neulpívá na špejli, je bábovka hotová. Nechte ji vychladnout a poté vyklopte na talíř.

Zdroj: www.nzip.cz, Babiččina volba,www.healthline.com, www.sourdough.co.uk, housetohouse.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související

Napsat komentář