Opéct si buřta nebo naloženou krkovičku dokáže každý. Ale pokud se chcete stát hvězdou zahradní party, vyberte si pro grilování i vybranější speciality. Už jste například někdy ochutnali burger s houbami portobello místo housky? Velká delikatesa!
Udržet balanc mezi vysněnou postavou do plavek a dobrotami z rozpáleného griluje je pro každého z nás velká letní výzva. Rozhodně ale není potřeba si pohoštění z grilu odpírat, vždyť grilovat se dají i vybranější dobroty než jen tučné maso. Kromě cuket, lilků a paprik, které na grilu prostě nemají chybu, můžete vyzkoušet i vegetariánské burgery, které už není problém v obchodech setkat. Při správném dochucení jsou opravdu moc dobré a maso vám ani chybět nebude. A pokud přeci jen, zkuste alespoň housku nahradit houbami. Je to vážně skvělé.
Burger s houbami portobello
Určitě to znáte. Plánujete grilovačku pro přátele, ale nevíte, jaké jídlo připravit, abyste se zavděčili všem. Jeden si hlídá postavu, další nejí maso a jiný se zase vyhýbá zelenině. My jsme pro vás našli ideální průsečík. Připravte jim low-carb vegetariánský burger v žemli z portobello hub. Po burgerech se jen zapráší a vy se zavděčíte nejen vegetariánům, ale i milovníkům masa, kteří vyzkouší zase něco nového.
Na 4 porce potřebujete: 4 vegetariánské burgery Garden Gourmet, 8 hub portobello, 2 rajčata, 1 sáček rukoly, 1 mozzarellu, 4 lžičky pikantního červeného pesta, pár lístků bazalky, sůl a pepř
Postup:
Nejprve si v kuchyňském robotu připravte červené pesto (viz recept níže) nebo ho kupte již hotové. Zeleninu opláchněte a očistěte. Jednu papriku si nakrájejte na tenké plátky. Na plátky nakrájejte také rajčata a mozzarellu. Z portobello hub odřízněte stonky.
Rozehřejte si gril a následně na něm opečte burgery. Když jsou hotové, odstavte je na okraj grilu (například na kousek hliníkové fólie), abyste je udrželi v teple.
Klobouky portobello houby opečte na grilu z obou stran a okořeňte solí a pepřem.
Na talíř vždy položte klobouk houby, na něj ogrilovaný burger, přidejte rovnoměrně rukolu, plátek mozzarelly a rajčete. Navrch dejte pikantní červené pesto, ozdobte lístky bazalky a okořeňte červeným pepřem. Všechny připravené burgery přikryjte dalšími čtyřmi Portobello houbami a můžete podávat.
Jak na domácí pikantní červené pesto?
Potřebujete: 150 g sušených rajčat (sklenice), 100 g pečené nebo grilované papriky, 4 červené chilli papričky (bez semínek), 1 lžíci piniových oříšků, 2 stroužky česneku, 25 g parmazánu nebo veganského strouhaného sýra a extra panenský olivový olej. Všechny ingredience rozmixujte najemno v kuchyňském robotu. Při mletí postupně přilévejte olivový olej a v případě potřeby dochuťte solí.
Jak správně a zdravě grilovat?
Čistý gril je základ
Před každým použitím zbavte gril nečistot z předchozího opékání. Z připečených částí jídla se totiž často stává popel, tedy nebezpečný karcinogen. Abyste tomu předešli, můžete využít alobal či hliníkový tácek.
Suroviny vybírejte pečlivě
Je velký rozdíl v tom, jaký druh masa si pro grilování vyberete. Místo uzenin volte libové maso a ryby, které se navíc grilují velmi rychle. Dbejte na správnou teplotu při opékání, ve středu masa by měla být 70 °C, a to alespoň po dobu 10 minut.
Objevujte nové chutě
Jděte s dobou a zkoušejte ochutnávat novinky na trhu. Například rostlinné alternativy na gril se staly oblíbenou volbou nejen při grilování a ve vyváženém jídelníčku mají své místo. Pokud máte rádi výzvy, přidejte na gril také ovoce. Skvěle chutná například ananas, banán nebo hruška.
Dopřejte si zeleninu – čerstvou i z grilu
Otestujte, jak vám chutná například grilovaná cibule, paprika, lilek či kukuřice. Na stole by neměla chybět ani čerstvá zelenina či salát. Právě zelenina je nejen důležitým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, ale také antioxidačních látek.
Nezapomeňte na pitný režim
Nejen v teplých dnech je důležité pohlídat si, kolik tekutin vypijete. Vašemu tělu nejvíce prospěje voda s kousky ovoce a bylinkami nebo domácí ledový čaj.
Zdroj: Garden Gourmet