Ryb jíme obecně málo, což je velká škoda. Zařazovat bychom je měli do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Ale abychom si je oblíbili, je třeba hledat dobré nápadité recepty, které vám jen tak nezevšední.
Grilovaná ryba s omáčkou z cherry rajčat je skvělá nejen pro vyváženost chutí, ale bez obav si ji můžete dát i v případě, že jste si zrovna nasadili zeštíhlující program. Patří k těm jídlům, které můžete sníst zcela bez výčitek. Naopak se pochvalte, jak vyvážený a dobrý pokrm jste si připravili. Jako přílohu můžete zvolit rýži, nebo pečivo, při dietě, ale jen opravdu jeden menší kousek nebo klidně žádné. I tak si pochutnáte. A dětem, hubeňourům a větším jedlíkům k němu připravte opečené brambory, budou nadšení.
Grilovaná ryba s omáčkou z cherry rajčat
Na 2 porce potřebujete:
- 2 filety makrely, tresky, mořského vlka nebo pražmy
- 1 plechovku loupaných rajčat
- 200 g cherry rajčat
- 2 šalotky
- 2-3 stroužky česneku
- 3 natě řapíkatého celeru
- olivový olej
- máslo
- sůl, pepř, snítku rozmarýnu, lístek šalvěje
Postup:
Jako první si připravte omáčku. Šalotky oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Osmahněte je na olivovém oleji, přidejte řapíkatý celer a minutku zarestujte. Pak přidejte pokrájený česnek a hned na to loupaná rajčata a bylinky. Osolte, opepřete a cca 10 minut duste. Zhruba 3 minuty před dokončením vložte pár čerstvých cherry rajčat. Pokud je potřeba, přidejte trochu vody nebo zeleninového vývaru.
Filety ryby osušte, osolte a opepřete. Rozpalte grilovací pánev a ryby zprudka opečte. Vkládejte vždy kůží dolů a až pak opečte i z druhé strany. Filety můžete grilovat i klasicky na jakémkoli typu grilu, chutnají pak o to lépe. Opéct se samozřejmě dají i na pánvi.
Omáčku zjemněte kouskem másla a vložte do ní opečenou rybu kůží nahoru.