Domácí nudle s bazalkový pestem. Klasika povýšená na delikatesu

Hostina jen z několika surovin
foto: Unsplash

Co odlišuje průměrné jídlo od excelentního? Suroviny samozřejmě. Kuchařský postup, nepochybně. Ale leckdy i jednoduchost. Dokonalé skloubení těch správných surovin, kde není ani jedna navíc.

Domácí nudle nebo chcete-li tagliatelle mi babička dělávala hodně často. S máslem a cukrem, posypané tvrdým tvarohem. Je to má nejzazší vzpomínka z dětství. Tu chuť na jazyku pořád cítím. Strašně se mi líbilo, jak je válí, takže mi pořídili taky malý vál a váleček a já válela s ní. Domácí nudle zkrátka nic nepřebije. I recept mi vtloukla do hlavy. Na 100 g mouky jedno větší vajíčko, kdyby bylo malé, dej klidně dvě. Osolit a nic víc. Hezky vypracovat, nechat zabalené ve vlhké utěrce hodinku odpočinout a vyválet. Nechat chvíli zaschnout a pak rozkrájet. Znovu nechat na vále zlehounka prosypané moukou zaschnout a uvařit. Jen pár minut… A zbylý recept znáte.

Domácí nudle s pestem

Dnes už mám na válení strojek, který tedy velebím pokaždé, když domácí nudle dělám. Ale popravdě na sladko jsem je neměla roky. Ovšem s bazalkovým pestem jsou také delikatesa hodná michelinské hvězdy. Jen vyzkoušejte a dáte mi za pravdu. Jen doporučuju nešetřit na sýru, čím kvalitnější koupíte, tím bude výsledná chuť lepší. Experimentovat můžete s různými druhy sýrů. Já mám nejraději parmigiano reggiano, ale pokud máte raději výraznější, zvolte pecorino, ať už romano nebo toscano. S oběma je to skvělé. A jak připravit domácí pesto? Vážit nic nemusíte, klidně vystačíte s hrstmi. Jde to i od oka. Pesto má pokaždé trošku jinou chuť, ale to nevadí.

Domácí bazalkové pesto

Potřebujete:

  • 4 hrsti čerstvě natrhané bazalky
  • 1 hrst nastrouhaného sýra
  • půl hrsti piniových oříšků
  • sůl, pepř
  • 1-2 stroužky česneku
  • 4 lžíce panenského olivového oleje

Postup:

Pokud chcete pesto připravit opravdu poctivě, použijte hmoždíř. Věřte či ne, ta chuť je úplně jiná než z mixéru. Plnější a bohatší. Začnete vždy bylinkou a postupně přisypávejte oříšky a kousky česneku. Do podrcených přidejte sýr, olej, osolte, opepřete a hotovo. Pesto si můžete připravit i do zásoby. Stačí ho dát do uzavíratelné sklenice, zalít olivovým olejem a dát do ledničky, vydrží takto hodně dlouho. Tedy pokud ho hned nesníte. Skvělé je i na čerstvou zlehka opečenou bagetu nebo na pizzu. Stejně lze připravit i další pesta. Rukolové nebo ze sušených rajčat. Hodně zajímavé je šalvějové, ale je hodně výrazné, proto dejte bylinky méně.

Uvařené těstoviny ochuťte máslem, přidejte pár lžic vody, ve které se vařily, pesto a zamíchejte, aby se jím nudle hezky obalily. Nakonec ještě posypte sýrem.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související