Vyzkoušeli jsme: Dýňový koláč s vlašskými ořechy. Je úžasný

foto: Unsplash

Podzim již tradičně patří sběru ořechů. A pokud si nechcete všechny nechat na vánoční cukroví, upečte si tento dýňový koláč. Provoní celý byt a jen se po něm zapráší.

Alespoň malé množství ořechů bychom měli jíst každý den. Jsou sice poměrně kalorické, ale zároveň mají pro naše zdraví tolik benefitů, že vynechat je z jídelníčku by byl opravdu hřích. Zejména vlašské ořechy jsou skvělé. Obsahují významné množství bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin, sacharidů, vitamínů i minerálů. Konkrétně 70 % tuků – a v nich obsažené zdravé omega-3-mastné kyseliny, 18 % bílkovin, 3 % sacharidů, vitaminy E, B1 či B6, kyselinu listovou a minerály jako je hořčík, měď, zinek, vápník, draslík, železo a fosfor. Doporučená denní dávka pro zdravého člověka je zhruba kolem 30 g, což je přibližně jedna menší hrst, která představuje zhruba 920 kJ. A to není zase tak mnoho, podobné množství energie má například 100 g párků nebo taveného sýra. A o tom, co je zdravější, asi netřeba dlouho diskutovat.

Ořechy jsou samozřejmě skvělé i do moučníků. Jejich kombinace s jablky je proslulá, ale zkoušeli jste je už někdy s dýní? Pokud ne, upečte si tento dýňový koláč, nadchne vás svou lahodností i vůní.



Dýňový koláč s ořechy

Potřebujete: Na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g másla, cca 50 ml vody, 1 vejce, špetku soli. Dále jednu menší dýni, 3 lžíce cukru, 50 gramu vlašských ořechů nebo neloupaných mandlí, vanilku, skořici, badyán, hřebíček, lžičku rumu a lžíci másla. Jako první si připravte těsto a nechte ho ve folii v lednici alespoň dvě hodiny odpočívat. Do mouky rozkrájejte máslo pokojové teploty, přidejte vejce, špetku soli a trochu vody nebo mléka, těsto je pak jemnější. Každá mouka saje jinak, proto tekutinu přidávejte postupně. Těsto se zprvu lepí na ruce, ale postupně vám vznikne kompaktní hmota.

Postup: Dýni rozkrojte, vydlabejte a dejte do trouby společně s 1/2 hvězdičky badyánu, kouskem skořice, 3 hřebíčky na 160 stupňů asi na 25 minut zapéct do změknutí. Dýni hokaido loupat nemusíte. Po upečení dýni rozmačkejte vidličkou, přidejte cukr (může být třtinový) rum, asi polovinou semínek z vanilkového lusku a lžíci másla.

Těsto vmačkejte do formy a asi třetinu si nechte na ozdobné mřížky navrch koláče. Na těsto uhlaďte dýňovou směs, posypte ji nahrubo drcenými ořechy, ozdobte zbylým těstem dle své fantazie a dejte do trouby zapéct zhruba na půl hodiny.

Zdroj: www.sciencedirect.combestlife.comhealthline.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související

Napsat komentář