„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Guláš z fazolek adzuki

Vhodné jídlo pro prevenci cukrovky nebo jako pomoc při její léčbě.
foto: Jana Volková

Fazole adzuki nebo také azuki či aduki řadíme mezi luštěniny. Chuť těchto fazolek je poměrně neutrální. Pěstují se ve východní Asii a v oblasti Himalájí a jsou tradiční součástí asijské kuchyně.

Podle mnoha studií mají fazole adzuki vliv na zpomalení stárnutí, zdraví srdce, doporučují se jako prevence vzniku rakoviny, pro snížení hladiny cholesterolu, zvýšení energie, a dokonce i zeštíhlení. Jsou skvělé i pro udržení normální hladiny krevního cukru.

Na 4 porce guláše z fazolek adzuki potřebujete: 

  • 300 g vařených fazolí adzuki
  • 1 dýni (máslovou či hokkaido)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 petržele (popř. dýně, květák, brambor)
  • olej nebo ghí
  • římský kmín
  • nové koření
  • bobkový list
  • sladkou papriku
  • mořskou řasu kombu

Postup:

  1. Adzuki namočíme přes noc, slijeme a povaříme v nové vodě s mořskou řasou doměkka.
  2. V dalším v hrnci na oleji či ghí orestujeme cibuli s česnekem a kořením, nakonec krátce sladkou papriku.
  3. Přidáme pokrájenou zeleninu a lehce orestujeme. Poté vmícháme uvařené fazole, dolijeme dle potřeby vodou a necháme povařit do změknutí zeleniny. 
  4. Kdo chce guláš víc zahuštěný, může část uvařených adzuki rozmixovat a přidat do guláše. 
  5. Dochutíme solí, případně shoyu.

Kateřina Prokšová

O autorce:

Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.

Pokud máte nějaké dotazy, nebo se jen budete chtít inspirovat, Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague


„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Mungo polévka

foto: Jaroslav Fikota

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související