Fazole adzuki nebo také azuki či aduki řadíme mezi luštěniny. Chuť těchto fazolek je poměrně neutrální. Pěstují se ve východní Asii a v oblasti Himalájí a jsou tradiční součástí asijské kuchyně.
Podle mnoha studií mají fazole adzuki vliv na zpomalení stárnutí, zdraví srdce, doporučují se jako prevence vzniku rakoviny, pro snížení hladiny cholesterolu, zvýšení energie, a dokonce i zeštíhlení. Jsou skvělé i pro udržení normální hladiny krevního cukru.
Na 4 porce guláše z fazolek adzuki potřebujete:
- 300 g vařených fazolí adzuki
- 1 dýni (máslovou či hokkaido)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 petržele (popř. dýně, květák, brambor)
- olej nebo ghí
- římský kmín
- nové koření
- bobkový list
- sladkou papriku
- mořskou řasu kombu
Postup:
- Adzuki namočíme přes noc, slijeme a povaříme v nové vodě s mořskou řasou doměkka.
- V dalším v hrnci na oleji či ghí orestujeme cibuli s česnekem a kořením, nakonec krátce sladkou papriku.
- Přidáme pokrájenou zeleninu a lehce orestujeme. Poté vmícháme uvařené fazole, dolijeme dle potřeby vodou a necháme povařit do změknutí zeleniny.
- Kdo chce guláš víc zahuštěný, může část uvařených adzuki rozmixovat a přidat do guláše.
- Dochutíme solí, případně shoyu.
O autorce:
Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.
Pokud máte nějaké dotazy, nebo se jen budete chtít inspirovat, Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague