Pokud hledáte úplně nový způsob, jak si užít quinou neboli merlík čilský, tady je! Svěží, lehce citrusový salát se zeleninou je skvělou příležitostí, jak si zpestřit jídelníček.
Quinoa salát s ředkvičkami vás překvapí svou originální chutí. Říz mu dodává koriandr společně s limetkovou šťávou. Další zeleninu si můžete zvolit podle své chuti a pokud nejste vegetariáni, přidejte i kousek krůtího či kuřecího masa. Opečete-li je jen na lžíci olivového oleje, máte skvělé nízkokalorické jídlo plné bílkovin, vitaminů a minerálů.
Quinoa salát s ředkvičkami
Potřebujete:
- 1 šálek quinoy
- 2 šálky vody
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- šťávu ze 2 limetek
- 1/4 lžičky římského mletého kmínu (lze vynechat)
- 1 lžičku soli
- 1/2 lžičky vloček červeného pepře nebo více podle chuti
- 1 1/2 pokrájených ředkviček
- 1/2 šálku kukuřice (vařené nebo nakládané)
- 1 červenou papriku
- 1/4 šálku nakrájeného čerstvého koriandru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
Quinou dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední stupeň, zakryjte a vařte, dokud není quinoa jemná a voda nebyla absorbována, trvá to 10 až 15 minut. Uvařenou quinou dejte stranou a nechte vychladnout.
V misce smíchejte olivový olej, limetkovou šťávu, kmín, 1 lžičku soli a vločky červeného pepře.
Do velké mísy dejte quinou, ředkvičky a další zeleninu podle chuti. Vložit můžete i oprané čerstvé listy špenátu. Nalijte dresink na směs, míchejte nasekaný koriandr, dochuťte solí a černým pepřem. Podávat můžete ihned, ale ještě lepší je salát, pokud ho necháte cca dvě hodiny v chladničce. Je skvělý i jako příloha ke grilovaným masům.
Quinoa: stále nedoceněná superpotravina, která si zaslouží pozornost
