Quinoa salát s ředkvičkami

Připomeňte si léto!
foto: Unsplash

Pokud hledáte úplně nový způsob, jak si užít quinou neboli merlík čilský, tady je! Svěží, lehce citrusový salát se zeleninou je skvělou příležitostí, jak si zpestřit jídelníček.

Quinoa salát s ředkvičkami vás překvapí svou originální chutí. Říz mu dodává koriandr společně s limetkovou šťávou. Další zeleninu si můžete zvolit podle své chuti a pokud nejste vegetariáni, přidejte i kousek krůtího či kuřecího masa. Opečete-li je jen na lžíci olivového oleje, máte skvělé nízkokalorické jídlo plné bílkovin, vitaminů a minerálů.

Quinoa salát s ředkvičkami

Potřebujete:

  • 1 šálek quinoy
  • 2 šálky vody
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • šťávu ze 2 limetek
  • 1/4 lžičky římského mletého kmínu (lze vynechat)
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 lžičky vloček červeného pepře nebo více podle chuti
  • 1 1/2 pokrájených ředkviček
  • 1/2 šálku kukuřice (vařené nebo nakládané)
  • 1 červenou papriku
  • 1/4 šálku nakrájeného čerstvého koriandru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:

Quinou dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední stupeň, zakryjte a vařte, dokud není quinoa jemná a voda nebyla absorbována, trvá to 10 až 15 minut. Uvařenou quinou dejte stranou a nechte vychladnout.

V misce smíchejte olivový olej, limetkovou šťávu, kmín, 1 lžičku soli a vločky červeného pepře.

Do velké mísy dejte quinou, ředkvičky a další zeleninu podle chuti. Vložit můžete i oprané čerstvé listy špenátu. Nalijte dresink na směs, míchejte nasekaný koriandr, dochuťte solí a černým pepřem. Podávat můžete ihned, ale ještě lepší je salát, pokud ho necháte cca dvě hodiny v chladničce. Je skvělý i jako příloha ke grilovaným masům.


Quinoa: stále nedoceněná superpotravina, která si zaslouží pozornost

foto: Pixabay

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související