Quinoa: stále nedoceněná superpotravina, která si zaslouží pozornost

Co z ní uvařit?
foto: Menugold

Skoro každý o ní slyšel, ale kdo ji zařadil do svého běžného jídelníčku? Quinoa si stále nese punc cizokrajné suroviny, kterou se zdráháme používat. Ke své vlastní škodě.

Ač bývá označována za obilovinu, řadí se quinoa neboli merlík čilský do čeledi laskavcovitých a jedná se o tzv. pseudoobilovinu. Tedy rostlinu, která se využívá podobně jako další obiloviny, ale botanicky k nim nepatří. Domovem quinoy je Jižní Amerika, na horských plošinách a v kopcovitých údolích And ji Inkové pěstovali již před 5000 lety. Její název je odvozen od indiánského slova  kinwa, což v překladu znamená matka zrno. Dnešní název této plodiny pochází ze španělštiny, Španělé kolonizující indiánská území si název jednoduše přizpůsobili svému jazyku.

foto: Pixabay

Zrna plná bílkovin a minerálů

Díky velkému množství bílkovin (nejvíce ze všech obilovin), hořčíku, esenciálních aminokyselin, vitamínu B2 a E, železu, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku, vláknině a lysinu, je quinoa ideální, navíc lehce stravitelnou, potravinou. Má významné množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, což prospívá lidem s trávicími problémy. Podporuje i regeneraci svalové tkáně po výkonu, protože obsahuje velké množství lysinu – aminokyseliny zodpovědné za hojení bolestivých svalů po intenzivním cvičení. Což věděli dobře právě Inkové a krmili s ní v hojném množství své válečníky. „Quinoa zasytí a energie z ní získaná působí postupně, proto je vhodná jako jídlo před sportovním výkonem vytrvalostního charakteru. Ideální je i pro vegany a vegetariány, protože je rostlinným zdrojem všech 9 esenciálních aminokyselin,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Jak ji využít?

Quinoa je přirozeně bezlepková, tedy vhodná pro celiaky. A díky pozvolnému vstřebávání je vhodným zdrojem komplexních sacharidů pro diabetiky. Existuje mnoho různých druhů quinoy, nejznámější jsou tři – bílá, červená a černá. Liší se především barvou, aroma a chutí, výživová hodnota je u všech podobná. U nás nejčastěji prodává bílá a červená.

Má příjemnou strukturu a vcelku neutrální chuť, v kuchyni má tedy všestranné použití – nasladko i naslano. Můžete ji přidat do ovocných i zeleninových salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, uvařit z ní kaši nebo nákyp… Skvělé jsou karbanátky nebo smažené placičky s quinoy, do kterých můžete přidat různé druhy zeleniny, masa nebo i sýrů. Nebo zkuste tento jednoduchý salát. Pro seznámení se s touto skvělou superpotravinou je ideální.

Zeleninový salát s quinoou (4 porce)

  • 60 g quinoy bílé Menu gold
  • 60 g quinoy červené Menu gold
  • 250 g směsi listových salátů
  • 60 g mrkve
  • 60 g cibulky
  • 60 g řapíkatého celeru
  • 60 g červené papriky
  • 1 citron
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • cukr podle chuti

Postup:

Quinou spařte a uvařte podle návodu na obalu. Propláchněte studenou vodou a nechte vychladit. Do mísy dejte směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravte si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podávejte jako lehký oběd nebo večeři.


Seriál sezonní suroviny: Houby a netradiční recept

Houby
foto: archiv redakce

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související