„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Zelený kuskus s bylinkovým dresinkem

Lehký letní oběd nebo večeře
foto: Jaroslav Fikota

Kuskus je jednou ze základních surovin severoafrické kuchyně. Jde o spařenou, do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Když budete kuskus připravovat, hlavně ho nevařte. Správná příprava je zalévat ho vroucí vodou.

Kuskus může být hlavní složkou nebo přílohou mnoha pokrmů. V celozrnné variantě obsahuje mnoho vitaminů skupiny B (především B1, B2 a B6) a minerálních látek, jako je fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek. Klasický kuskus, který není celozrnný, obsahuje těchto látek méně, a i množství vlákniny je nižší. Snadno ale zasytí, i dodá energii, přestože má minimum tuku.

Podle tradičních receptur se hrubozrnná pšenice namáčí ve slané vodě a poté se ručně drobí na malá zrnka. Ta se následně suší na slunci. V Africe ruční výroba kuskusu je rituál žen, které tak stráví celé odpoledne mícháním obilovin. Typickým kořením na kuskus je ras el-Hanout či harissa. Hodí se také k přípravě sladkých jídel, například v kombinaci s mlékem, rozinkami nebo mandlemi.

foto: PXHere

Zelený kuskus s bylinkovým dresinkem

Potřebujete:

Na dresink:    

  • 2 stroužky česneku
  • hrst nasekané petrželky
  • hrst nasekané pažitky
  • hrst nasekané bazalky
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 50 ml citrónové šťávy
  • 50 ml olivového oleje
  • 50 ml vody
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžičky obilného sirupu/třtinového cukru
  • špetka černého pepře

Na salát:

  • 50 g slunečnicových semínek
  • 320 g kuskusu
  • 400 g baby špenátu
  • 2 zelená jablka

Postup:

Ze surovin na dresink umixujte zálivku. Kuskus promíchejte s olivovým olejem a solí a zalijte stejným množstvím horké vody jako je kuskusu Přiklopte pokličkou a nechte odstát. Semínka pomalu opražte na sucho na pánvi. Jablka očistěte a nastrouhejte na tenké plátky. Kuskus, zelené listy a jablka promíchejte. Dochuťte zálivkou z bylinek. Posypte semínky.


„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Cuketová buchta

foto: Jaroslav Fikota

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související