Kuskus je jednou ze základních surovin severoafrické kuchyně. Jde o spařenou, do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Když budete kuskus připravovat, hlavně ho nevařte. Správná příprava je zalévat ho vroucí vodou.
Kuskus může být hlavní složkou nebo přílohou mnoha pokrmů. V celozrnné variantě obsahuje mnoho vitaminů skupiny B (především B1, B2 a B6) a minerálních látek, jako je fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek. Klasický kuskus, který není celozrnný, obsahuje těchto látek méně, a i množství vlákniny je nižší. Snadno ale zasytí, i dodá energii, přestože má minimum tuku.
Podle tradičních receptur se hrubozrnná pšenice namáčí ve slané vodě a poté se ručně drobí na malá zrnka. Ta se následně suší na slunci. V Africe ruční výroba kuskusu je rituál žen, které tak stráví celé odpoledne mícháním obilovin. Typickým kořením na kuskus je ras el-Hanout či harissa. Hodí se také k přípravě sladkých jídel, například v kombinaci s mlékem, rozinkami nebo mandlemi.
Zelený kuskus s bylinkovým dresinkem
Potřebujete:
Na dresink:
- 2 stroužky česneku
- hrst nasekané petrželky
- hrst nasekané pažitky
- hrst nasekané bazalky
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 50 ml citrónové šťávy
- 50 ml olivového oleje
- 50 ml vody
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky obilného sirupu/třtinového cukru
- špetka černého pepře
Na salát:
- 50 g slunečnicových semínek
- 320 g kuskusu
- 400 g baby špenátu
- 2 zelená jablka
Postup:
Ze surovin na dresink umixujte zálivku. Kuskus promíchejte s olivovým olejem a solí a zalijte stejným množstvím horké vody jako je kuskusu Přiklopte pokličkou a nechte odstát. Semínka pomalu opražte na sucho na pánvi. Jablka očistěte a nastrouhejte na tenké plátky. Kuskus, zelené listy a jablka promíchejte. Dochuťte zálivkou z bylinek. Posypte semínky.