Pečení na víkend: Jablečný mřížkový koláč. Klasika i zdravější varianta

foto: Unsplash

Sezóna čerstvých a voňavých jablíček je tu. A pokud přemýšlíte, jakou dobrotu si dopřát k nedělní kávě, zkuste osvědčenou klasiku – mřížkový koláč. Jeho chuť je nedostižná!

Připravit ho můžete i ve variantě, které je vhodná také při redukční dietě nebo pro ty, kteří si tolik nepotrpí na sladké. Pochutnáte si i tak.

Proč jsou jablka zdravá?

Jablka jsou mnohými odborníky na výživu považována za jednu z nejzdravějších potravin. Obsahují minerální látky jako draslík, hořčík, fosfor či železo, vitamin C i vitamíny skupiny B a dokonce patří mezi lamače rekordů v obsahu antioxidantů. Mohou být také užitečným pomocníkem při zažívání, protože obsahují enzymy podporující trávení a také celulózu. A co víc, mohou mít dokonce pozitivní vliv na naši paměť a mozkové funkce.

Každý Čech sní ročně až 25 kilogramů jablek, což z nich dělá naše nejoblíbenější ovoce. Receptů na moučníky z nich existující tisíce, kromě jablečného štrúdlu či buchet je mřížkový koláč tou největší klasikou, které ovšem můžete dát i modernější a zdravější ráz.

Jakou mouku zvolit?

Pokud jste se rozhodli své pečicí dovednosti posunout na novou úroveň, je dobré si uvědomit, že základem každého pečení, ať už domácího či profesionálního, je kvalitní mouka. Nejběžnější moukou v každé kuchyni je mouka hladká, která je vhodná pro přípravu většiny tradičních moučníků, piškotových těst, perníčků, ale také na zahušťování omáček či přípravu bešamelu. S ní prostě nikdy nešlápnete vedle. Pokud se ale nespokojíte s klasikou, sáhněte po bio kvalitě.  

Pokud ale chcete recept ještě povýšit a dodat mu zdravější nádech, můžete pro jeho přípravu použít špaldovou mouku. Jejím charakteristický rysem je specifická oříšková chuť, která je také poznávacím znamením špaldové mouky pocházející z původních prastarých odrůd. Čím více pravé špaldy v mouce je, tím je oříšková chuť markantnější. Pokud byste někdy na špaldovou mouku bez této typické chuti narazili, je téměř jisté, že se o pravou špaldu nejedná, jelikož velmi pravděpodobně obsahuje vysoký podíl pšenice seté.

Jablečný mřížkový koláč

Potřebujete: 2 žloutky, 450 g hladké mouky, 100 g krupicového cukru, 200 g změklého másla, 1 lžička kypřicího prášku špetku soli

Na náplň: 4 jablka, oloupaná a nahrubo nastrouhaná, 1 citron, 50 g krupicového cukru, 1 lžička skořice

Postup: Začněte přípravou těsta. Na vál nebo do robotu dejte nakrájené změklé máslo, přidejte mouku a žloutky s cukrem a kypřicí prášek. Promíchejte všechny suroviny a zapracujte do hladkého těsta. Uložte je alespoň na půl hodiny do lednice zakryté fólií.

Jablka očistěte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. V misce promíchejte s cukrem a skořicí. Před válením těsta dejte rozehřát troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na dvě třetiny vyválejte a vyložte jím koláčovou formu, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs. Ze zbylého těsta vyválejte proužky, mohou být placaté i kulaté a koláč jimi poklaďte. Záleží na vás, jaký design zvolíte, možné je udělat ze zbylého těsta i celou pokličku a třeba vykrajovátky ji doplnit o lístečky.

Potřete rozšlehaným vejcem s cukrem. Pečte asi 40 minut.

Zdravější varianta

Ve chvíli, kdy chcete vytvořit zdravější variantu, vhodnou například i při redukční dietě (pokud tedy nesníte koláč celý), postupujte stejně, jen bílou mouku nahraďte hladkou špaldovou a výrazně omezte či zcela vynechte cukr. Když zvolíte šťavnatější sladká jablka, je mřížkový koláč moc dobrý i zcela bez přidání bílého rafinovaného cukru. Případně jej můžete dosladit medem (lžičku můžete přidat i do těsta) a před pečením ještě posypat lískovými nebo vlašskými ořechy. Vznikne tak naprosto originální a zdravější varianta, které uspokojí i ty nemlsnější jazýčky.

zdroj: www.nutrition-and-you.com, healthline.comeverydayhealth.comhealthline.com, babiččinavolba.cz

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související