Vavřín vznešený kdysi zdobil hlavy vítězů, dnes je králem kuchyní

foto: Unsplash

Bobkový list neboli vavřín vznešený (Laurus nobilis) se objevuje v mnoha receptech české kuchyně, ale jeho původním domovem je Malá Asie. Už dávno ovšem zdomácněl i v celém Středomoří, kde byl vždy považován za božské koření.

Nikoho tedy nepřekvapí, že z latinského označení této byliny pochází slovo laureát, odkazující na dosažené úspěchy. Ve starém Řecku a Římě zdobil věnec z vavřínu hlavy oslavovaných vojevůdců i vítězů zápasů. Bývali jim dekorováni také básníci a Nový zákon ho dokonce zmiňuje jako symbol věčného života. Kde se ale vzal český název bobkový list, který příliš vznešeně nezní? Podle etymologického slovníku je vysvětlení prosté. Slovo bobek se objevuje už ve staročeštině, původně ale označovalo jen plody vavřínu, což jsou opravdu malé černé oválné bobulky. A odtud byl k dnešnímu názvu už je krůček.

Pěstovat ho lze i doma

Vavřín je stálezelený dvoudomý strom, dosahující výšky až 10, někdy dokonce 20 metrů. Častěji se ale pěstuje v nádobách a tvaruje do ozdobných forem. Jeho voskové, smetanové zbarvené květy mají ve velké oblibě včely. Listy lze sbírat po celý rok. Bez problémů ho můžete pěstovat i v našich podmínkách. Nesnese jen mrazy pod minus 5 stupňů, v takové zimě je ho potřeba odnést do jakékoli chráněné místnosti. Přečká i tam, kde není dostatek světla. Jeho pěstování je jinak opravdu nenáročné, stačí ho zasadit do běžné zeminy a přiměřeně zalévat a občas přihnojit. Přesazovat se nemusí moc často, přibližně jednou za dva až tři roky a tvarovat ho můžete libovolně. Nejpůsobivější jsou kulaté koruny na kmínku, to ale vyžaduje značnou trpělivost, trvá to i mnoho let, než se vám podaří ho takto vytvarovat.

Nejstarší koření

Bobkový list patří k nejstarším kořenícím přísadám, používá se už od starověku. Čerstvé listy mají lehce nahořklou chuť, která se ovšem už po pár dnech od utržení ztrácí. Mnozí kuchaři ale používají právě jen čerstvé listy, protože jejich aroma je nenahraditelné. Usušené listy by se neměly skladovat příliš dlouho, protože vůni poměrně rychle ztrácí. I proto se doporučuje je uchovávat v dobře těsnících nádobách na suchém a chladnějším místě. Přidávají se do polévek, masitých i rybích jídel a dokonce i sladkých nákypů. Olej z plodů vavřínu se dává i do koktejlů a esenciální výtažky z listů se objevují také ve složení parfémů a kolínských vod. Vavřín je také nedílnou součástí bouguet garni. Oblíbeného svazku bylinek v provensálské kuchyni, kam ještě patří petrželka, tymián, rozmarýn a někdy se přidává i stonek řapíkatého celeru nebo fenyklu.

Skvělý i proti škůdcům

Účinků bobkového listu si již dávno všimlo i lidové léčitelství. V Asii ho často přidávají do skladované rýže jako obranu proti škůdcům, což bylo známé i u nás. Naše babičky ho s oblibou dávaly do skříní a šuplíků, protože odpuzoval moly a šváby. Listy vavřínů můžete také přidat do žhavých uhlíků při grilování. Nejenže skvěle ovoní maso, ale voňavý dým zažene mouchy a komáry. Skvělý recept je také použít bobkové listy na špízy mezi jednotlivé kousky masa a zeleniny.

zdroj: www.webmd.com, www.simplyrecipes.com


Vařte podle originálních receptur: Ratatouille po provensálsku

foto: Pinterest

Seriál: bylinky pro život. Rozmarýn neboli ‚mořská rosa‘

foto: Pixabay

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související