Voňavé keře rozmarýnu najdeme především ve Středomoří, kde také mají svůj domov. Název mořská rosa je velmi příhodný, protože nejlépe prosívá na vápencových půdách, v suchém klimatu a vzduchu prosyceném vůní mořské soli. Ale i u nás se dá celkem s úspěchem pěstovat.
Rozmarýn je vyhledávanou bylinkou především v kuchyni, ale široké uplatnění našel i v kosmetice a léčitelství. V Itálii, ale i v Řecku nebo Španělsku se s oblibou přidává k jehněčímu, telecímu i drůbežímu masu a rybám, bývá součástí dalších kořenících směsí, olejů i octů. Nakládají se do něj také sýry a často se jeho voňavými výhonky koření i zeleninové saláty. A třeba tolik oblíbené grilování se tu bez něj prakticky neobejde.



Široké spektrum využití
V minulosti se silně aromatické větvičky rozmarýnu pálily v místnostech, kde leželi nemocní, aby pročistily vzduch. V době moru se nosily v duté rukojeti holí a zastrkovaly do kožených či plátěných váčků nošených kolem krku, aby k nim bylo možné přičichnout, když se procházelo zamořeným územím. Rozmarýn také dobře odpuzuje moly a komáry. Proto se vkládal i mezi prádlo, nebo se povlečení sušilo na rozmarýnových keřích, aby se prosytilo jejich vůní.
Uplatnění nachází rozmarýn i v péči o pleť, zejména díky svým antiseptickým účinkům jsou přípravky s jeho silicemi doporučované na mastnou pleť se sklonem k akné. Lístky rozmarýnu podporují také krevní oběh, proto se doporučují přidávat do koupele a odvar z rozmarýnu je prastarý osvědčený prostředek proti lupům a také pro dodání lesku zejména tmavým vlasům.



Jak rozmarýn pěstovat?
Sazeničky rozmarýnu koupíte v každém zahradnictví nebo i supermarketu. Některé jsou ovšem příliš rychle předpěstované ve sklenících, proto se nedivte, pokud se vám hned první neujme. Rozmarýn vyžaduje dokonale propustnou půdu, ve vápenité neroste tak rychle, ale o to více voní. Prospěje mu, když k němu do půdy přidáte vaječné skořápky nebo dřevěný popel. Miluje světlo, slunce a teplo, co naopak nemá rád je mráz a studený vítr. Nejlépe mu tedy bude v závětří na jižní terase a přes zimu na světlé chodbě, kde není příliš teplo nebo v zimní zahradě či zaskleném balkoně. Zalévejte pravidelně, ideálně spodem do misky, ale nepřelévejte, přemokření nemá rád.
Rozmarýn a netradiční recept
Červená řepa s rozmarýnem
Bulvy řepy zabalte do alobalu a hodinu až dvě (podle velikosti) pečte v troubě. Vychladlé oloupejte a nakrájejte na plátky. Otrhejte lístky rozmarýnu, jemně nasekejte a smíchejte s lžící olivového oleje. Plátky řepy velmi krátce opečte na másle, smíchejte s rozmarýnem, osolte, opepřete a podávejte jako přílohu. Podobně můžete připravit i salát s opečených koleček cukety nebo plátků lilku, tam ovšem přidejte nakonec ječně nadrobno nasekaný česnek.