Seriál: bylinky pro život. ROZMARÝN neboli ‚mořská rosa‘

Bystří paměť a býval znamením věrnosti milenců
foto: archiv redakce

Voňavé keře rozmarýnu najdeme především ve Středomoří, kde také mají svůj domov. Název mořská rosa je velmi příhodný, protože nejlépe prosívá na vápencových půdách, v suchém klimatu a vzduchu prosyceném vůní mořské soli. Ale i u nás se dá celkem s úspěchem pěstovat.

Rozmarýn je vyhledávanou bylinkou především v kuchyni, ale široké uplatnění našel i v kosmetice a léčitelství. V Itálii, ale i v Řecku nebo Španělsku se s oblibou přidává k jehněčímu, telecímu i drůbežímu masu a rybám, bývá součástí dalších kořenících směsí, olejů i octů. Nakládají se do něj také sýry a často se jeho voňavými výhonky koření i zeleninové saláty. A třeba tolik oblíbené grilování se tu bez něj prakticky neobejde.

foto: archiv redakce

Široké spektrum využití

V minulosti se silně aromatické větvičky rozmarýnu pálily v místnostech, kde leželi nemocní, aby pročistily vzduch. V době moru se nosily v duté rukojeti holí a zastrkovaly do kožených či plátěných váčků nošených kolem krku, aby k nim bylo možné přičichnout, když se procházelo zamořeným územím. Rozmarýn také dobře odpuzuje moly a komáry. Proto se vkládal i mezi prádlo, nebo se povlečení sušilo na rozmarýnových keřích, aby se prosytilo jejich vůní.

Uplatnění nachází rozmarýn i v péči o pleť, zejména díky svým antiseptickým účinkům jsou přípravky s jeho silicemi doporučované na mastnou pleť se sklonem k akné. Lístky rozmarýnu podporují také krevní oběh, proto se doporučují přidávat do koupele a odvar z rozmarýnu je prastarý osvědčený prostředek proti lupům a také pro dodání lesku zejména tmavým vlasům.

foto: archiv redakce

Jak rozmarýn pěstovat?

Sazeničky rozmarýnu koupíte v každém zahradnictví nebo i supermarketu. Některé jsou ovšem příliš rychle předpěstované ve sklenících, proto se nedivte, pokud se vám hned první neujme. Rozmarýn vyžaduje dokonale propustnou půdu, ve vápenité neroste tak rychle, ale o to více voní. Prospěje mu, když k němu do půdy přidáte vaječné skořápky nebo dřevěný popel. Miluje světlo, slunce a teplo, co naopak nemá rád je mráz a studený vítr. Nejlépe mu tedy bude v závětří na jižní terase a přes zimu na světlé chodbě, kde není příliš teplo nebo v zimní zahradě či zaskleném balkoně. Zalévejte pravidelně, ideálně spodem do misky, ale nepřelévejte, přemokření nemá rád.

Rozmarýn a netradiční recept

Červená řepa s rozmarýnem

Bulvy řepy zabalte do alobalu a hodinu až dvě (podle velikosti) pečte v troubě. Vychladlé oloupejte a nakrájejte na plátky. Otrhejte lístky rozmarýnu, jemně nasekejte a smíchejte s lžící olivového oleje. Plátky řepy velmi krátce opečte na másle, smíchejte s rozmarýnem, osolte, opepřete a podávejte jako přílohu. Podobně můžete připravit i salát s opečených koleček cukety nebo plátků lilku, tam ovšem přidejte nakonec ječně nadrobno nasekaný česnek.




Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související

Napsat komentář