Klíč k hubnutí: Proč míváme po jídle chuť na sladké. A jak ji zvládnout?

foto. Unsplash

Známe to všichni. Dojíme a… Ještě by to něco chtělo. Nějakou tečku. Pokud se snažíte zhubnout, může být právě tady ten skrytý problém, proč se vám to nedaří. Chuť na sladké má ale i velmi překvapivé důvody.

Dát si po dobrém jídle dezert je celkem běžné. Ale napadlo vás někdy proč vlastně? Kde se ta touha bere, když už jsme dávno sytí? Vlastně v tom není moc logika. Nebo ano? Chuť na sladké lze poměrně snadno vysvětlit. Díky tomu pochopíte, kde je zakopaný pes a dokážete se jí mnohem lépe bránit. Důvodů je více, tak si je pojďme rozebrat jeden po druhém.

Zvyk

Ano, tak jednoduché to je. Možná vás to naučili už v dětství (když to dojíš, dostaneš bonbon), nebo jste si na systém odměn svůj mozek naprogramovali sami. A pokud jste si léta pravidelně dávali třeba jen kostičku čokolády po jídle, nedivte se. Vaše tělo si prostě zvyklo, a tak si žádá své. Je to vlastně čistý zlozvyk, který se dá s větším sebezapřením odbourat. Zkuste třeba nahradit sladkou chuť kyselou, například skleničkou vody s citronem. I tady je ovšem třeba pravidelnost. Nebo hořkou kávou či čajem.

Jíte málo

Při snaze zhubnout často děláme chybu, že se snažíme své porce příliš omezit. Pocit sytosti se tak po jídle nedostaví, a my máme tendenci se něčím dojídat. A protože rychlé cukry jsou pro naše tělo nejsnazším zdrojem energie, žádá si je v podobě „mlsné“. Pokud chcete chuť na sladké zahnat či aspoň omezit, cesta je nadat si na talíř dostatek kvalitní stravy, skládající se, pokud chcete hubnout, zhruba ze 40 % ze zeleniny, 35% bílkovin a 25 procent sacharidů. Ideální poměr právě pro vás je ale vždy vhodné konzultovat s lékařem, nebo alespoň s výživovým poradcem.



Příliš mnoho sacharidů

Jednoduché sacharidy s vysokým glykemickým indexem (výrobky z bílé mouky, rafinovaný cukr, hnědý cukr, med, kukuřičný sirup, melasa) zvyšují hladinu cukru v krvi a způsobují tak další chuť na sladké. Tím se dostáváme do začarovaného kruhu, protože čím víc jednoduchých sacharidů do sebe dostaneme, tím se touha po sladkém stále zvyšuje. Bohužel jednoduché sacharidy tělo rychle stráví, takže po nich dostaneme i rychle hlad. Při hubnutí bychom je tedy měli maximálně omezit, což platí i pro ovocné šťávy, které jsou také jejich významných zdrojem. Místo toho se snažte jíst doporučené denní množství vlákniny (25 g pro ženy a 38 g pro muže). Je ideální zařadit do stravy co nejvíce luštěnin, celozrnných výrobků a zeleniny, které jsou tráveny pomaleji a zasytí nás na delší dobu.

Jak mít chuť na sladké pod kontrolou?

  • Jezte pomalu a v klidu.
  • Snažte se o vědomé jedení, tedy nesledujte při jídle televizi, nečtete a nekoukejte do mobilu. Mozek tak mnohem lépe zaregistruje pocit sytosti.
  • Nepijte u jídla a po jídle příliš mnoho tekutin, zbytečně potravu v žaludku ředí a tělo ji pak hůře tráví.
  • Jezte kvalitní, složité sacharidy jako jsou luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena, které trávíme pomaleji a díky tomu nám nerozhoupou hladinu cukru v krvi.
  • Pokaždé, když dostanete chuť na sladké, zapamatujte si, kdy to bylo a zkuste zanalyzovat proč. Sladká chuť nám často slouží jako berlička při stresu, a dá se poměrně snadno nahradit pohybem. Takže až vás příště někdo naštve, místo čokolády hledejte park, kde se lze proběhnout či projít. Nebo si domů pořiďte boxovací pytel. Vztek zažene mnohem spolehlivěji než větrník nebo laskonka.

Zdroj: www.salutisticamente.it, www.thehealthsite.com, healthyeating.sfgate.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související