Proč jíst datle nejen o Vánocích? Benefitů je víc…

Zdravější než si myslíte
foto: Unsplash

Některé suroviny máme spojené především s určitým obdobím a po zbytek roku si na ně ani nevzpomeneme. Datle jsou zářným příkladem. Což je velká škoda.

Lze je bez přehánění označit za super potravinu. Pyšní se nejenom skvělou chutí, ale především řadou nutričních benefitů. A mnohých často ani netušíme.

Datle, tedy plody datlovníku obecného, patří mezi ovoce. Najdeme mezi nimi celou škálu odrůd, které se odlišují desítkami charakteristik, od barvy přes chuť až po obsah konkrétních živin či energetickou hodnotu. Pochází z oblasti Mezopotámie, ale rychle se rozšířily do mnoha zemí světa. Právě proto však platí, že není datle jako datle a jejich kvalitu neurčuje pouze odrůda, ale také způsob distribuce, uchovávání i cesty ke konzumentovi. 

Vitaminová bomba

Jsou skvělé jako rychlý zdroj energie, protože obsahují v průměru 60 až 70 % sacharidů. Jsou také velmi dobrým zdrojem vlákniny, která nám v jídelníčku obvykle citelně chybí. Výčet nutričních benefitů datlí dále pokračuje vysokým obsahem vitaminů – konkrétně A, E a K či vitaminů skupiny B, minerálních látek (například draslík, vápník či chlor) a stopových prvků (zinek či mangan). Za zmínku stojí především vysoký obsah draslíku, který společně s hořčíkem působí pozitivně na regulaci krevního tlaku a má tak pozitivní vliv na snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Obsažený vápník dále napomáhá zdraví kostí a kloubů, navíc opět společně s draslíkem udržuje rovnováhu elektrolytů v buňkách. 

Datlové palmy potřebují především teplo, proto se jim daří především v oblasti Blízkého východu. Málo se ví, že datlové palmy jsou samčí a samičí. K tomu, aby došlo k opylení, je nutný přenosu pylu ze samičích stromů na samičí květy. Bohužel přirozený proces přenosu pylu hmyzem, tak jak ho známe od nás, u datlových palem moc nefunguje. Hmyzu je málo a navíc datlová palma není pro většinu opylovačů atraktivní. Proto je nutný lidský zásah.

Složitý proces

Vše začíná na začátku roku, kdy je nutné odstranit dlouhé, ostré trny, které na palmách rostou a slouží jako jejich přirozená ochrana. Trny mohou mít až 12 cm. Jejich odštípnutí umožní, aby farmáři mohli dále na stromě pracovat. V průběhu února dochází k dozrávání pylu na samčích palmách. Existují dva způsoby, jak s pylem nakládat a zabezpečit co nejefektivnější opylení. Tím prvním je, že se odejmutá část s pylem se pevně ováže, zavěsí vzhůru a čeká se na usušení pylu. Následně se pyl přesype do vzduchotěsných nádob a uschová se pro ruční opylení. To pak probíhá tak, že v momentě, kdy začnou dozrávat samičí květy, pylový prášek se na ně ručně sype a to opakovaně (minimálně třikrát). Druhým způsobem je, že se z pochvy vyjmou všechna samčí stébla, zabalí se do látky a nechají se zakrytá usychat do doby, než dojde k dozrání samičích květů. Jakmile se tak stane, stébla s pylem se vezmou a několik se jich ručně vloží do svazku samičích květů a následně se oba druhy stébel sváží dohromady. V obou případech jde o náročnou činnost, která vyžaduje zkušenost a fyzickou zdatnost.

Syrové nebo v čokoládě?

Můžete je konzumovat sušené v přírodní formě, ale také se z nich vyrábí datlový cukr, obalují se v čokoládě, plní se různými krémy, oříšky, kandovanými pomeranči, obalují se v kakau. Více na www.datlea.cz.


Seriál sezonní suroviny: Ořechy a netradiční recept

Švestky s ořechy
foto: Pinterest

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související