Čím si připijeme na nový rok? Naučte se míchat koktejly

foto: Unsplash

Víno, pivo, rum… Letos by ale náš Silvestr mohl být trochu sofistikovanější, co říkáte? Sázkou na jistotu jsou klasické koktejly. Když víte, jak je správně namíchat, můžete se velice snadno stát barmanem roku. Letošního i toho nadcházejícího.

Než se rozhodnete vyrazit na nákup těch správných surovin, slušelo by se načerpat pár vědomostí. Znáte například historii dvou nejznámějších italských drinků? A tušíte, jak a s čím je správně namíchat?

Kdo by neznal campari, ikonický nápoj filmových hvězd, který neodmyslitelně patří ke všem společenským událostem a oslavám. Oblíbený bitter se stal od dob svého vzniku nezbytnou součástí všech večírků, ale také hvězdou stříbrného plátna. Objevuje se ve filmech známých tvůrců, od Felliniho až po Sorrentina, má dokonce vlastní trilogii krátkých filmů s názvem Červené deníky. Jeho výrazná chuť a rudá barva si podmaňuje lidi po celém světě jako součást nejproslulejších klasických koktejlů i lehkých moderních drinků.

Kde se zrodila ikona?

Kořeny legendárního aperitivu sahají do roku 1860. V malé italské obci Novara se tehdy Gaspare Camparimu podařilo metodou louhování směsi hořkých bylin, aromatických rostlin a ovoce v alkoholu i vodě vytvořit nápoj s nezaměnitelnou výraznou chutí. Novinka si brzy našla své příznivce a z campari se zanedlouho stala přirozená součást milánských společenských akcí. Když později převzal společnost syn zakladatele Davide, otevřela se i cesta na zahraniční trhy. Vybudoval výrobní závod v obci Sesto San Giovanni ležící na železniční křižovatce a nápoj se tak rozjel do celého světa. 

Úspěch ve filmu

Davide Campari byl nejen úspěšným podnikatelem, ale měl také silné vazby na nejznámější umělce své doby. Bitter si tak díky kampaním spojeným se světem umění začal budovat pověst skutečné ikony. Ve 20. a 30. letech minulého století pak vznikla celá řada projektů ve spolupráci s umělci, designéry či hvězdami filmu, a od té doby je campari spojeno se světem umění až dodnes.

Na nejnovější sérii tří krátkých filmů se specifickou atmosférou plnou tajemství a náznaků spolupracovala řada významných filmových osobností, jako například Paolo Sorrentino, Clive Owen nebo Carolina Tillette. Red Diaries (neboli Červené deníky), nepostrádají napětí ani tajemno, a jejich ústředním motivem je vášeň v různých podobách.

Dalším z proslulých italských nápojů je cinzano. Tenhle pověstný drink se objevuje především při slavnostních tabulích už od roku 1757, kdy bratři Giovanni Giacomo a Carlo Stefano Cinzano poprvé vytvořili dnes už legendární aperitiv. Po letech experimentů, během kterých míchali kvalitní italské víno, alkohol, cukr a bohatou směs bylinek, vznikl nápoj výrazné kořeněné chuti a vůně. Nový aperitiv si okamžitě našel své obdivovatele po celé Itálii. S oblibou jej prý pil i slavný Giacomo Casanova a nápoj si oblíbili také na savojském dvoře. Základní receptura slavného aperitivu je dodnes přísně tajná, jisté ale je, že obsahuje jalovec, pomerančovou kůru, hřebíček, muškátový oříšek, pelyněk a koriandr.

Drink jako od profesionála

Pije se nejčastěji s citronem a cukrovou krustou jako přípitek k výjimečným okamžiků. Pokud máte rádi klasické, jednoduché drinky, stačí nalít bílé cinzano do sklenice na kostky ledu, přidat citron a olivu. Rádi byste si drink něčím ozvláštnili a dodali mu šmrnc? Smíchejte ve sklenici 1 díl bílého cinzana, 2 díly růžového toniku a přidejte lesní ovoce. Jako aperitiv by se měl tento drink podávat zhruba půl hodiny před jídlem, protože má za úkol naladit a připravit chuťové buňky na následující chody.

K aperitivu se v Itálii obvykle podává drobné občerstvení, například slané tyčinky nebo krekry, olivy a sušená rajčata. Italové tento příjemný moment povýšili na rituál a své „aperitivo italiano“ si rádi dopřávají nejen o slavnostních příležitostech. I v běžném dni se po práci rádi zastaví na skleničku s přáteli nebo kolegy, proberou novinky i události dne a pak se vypraví domů za rodinou nebo dalšími povinnostmi.

Nápadů na originální koktejly je však mnohem více. Vyzkoušet můžete například tyto tři osvědčené.

  1. Zázvor si obvykle dáváme do čaje na zahřátí, výborně se však hodí i do míchaných nápojů. Dodává jim pikantní říz a příjemně osvěží. Do sklenice s ledem stačí přidat 1 díl Cinzano Rosso a 2 díly zázvorové limonády. Pak už schází jen plátek čerstvého citronu, kousek zázvoru a je hotovo. 
  2. Lesní ovoce je skvělé ve všech podobách. V zimě si ho můžeme dopřát mražené v podobě svěžího koktejlu. Stačí naplnit sklenici ledem, přidat 1 díl Cinzano Bianco, 2 díly růžového toniku a navrch vaše oblíbené lesní ovoce. Nápoj je lehký a díky ovoci také příjemně svěží.
  3. Pokud dáváte přednost o krapet méně sladké chuti, za zkoušku stojí tato varinata. Ve sklenici s ledem stačí spojit 1 díl Cinzano Extra Dry se 2 díly klasického toniku a doplnit plátkem okurky.

  

Tip barmana: Při přípravě koktejlů sáhněte po kvalitních tonicích a limonádách ve skle, díky kterým bude mít nápoj lepší perlivost a výraznější chuť. Rozdíl stojí za to! 

Jak se „správně“ pije a míchá?

Receptů na drink s obsahem campari je celá řada. Díky své nenahraditelnosti je oblíbencem barmanů, a ne nadarmo se říká, že bez něho není bar.

Rčení „v jednoduchosti je krása“ potvrzuje tento jednoduchý drink, který je jednoznačně nejoblíbenějším nápojem baru Camparino, který v roce 1915 v Miláně otevřel sám Gaspare Campari. Jeden díl campari spolu se dvěma díly sody ve sklenici naplněné ledem ocení všichni milovníci hořké, a přesto rafinované chuti. Kdo má rád klasiku, sáhne nejspíš po Campari Orange, harmonickém spojení hořkosti s pomerančovým džusem. Stačí ve sklenici plné ledu smíchat 1 díl Campari, 3 díly čerstvě vymačkané pomerančové šťávy či pomerančového džusu a plátek pomeranče. Campari Spritz je zase volbou pro všechny, kteří upřednostňují lehkost a sofistikovanější chuť před sladšími koktejly. Tento bratranec proslulého Aperol Spritzu vás překvapí svou osvěžující chutí, bublinkami a šumivým aromatem prosecca. Příprava je snadná. Stačí ve vinné sklenici plné ledu smíchat v tomto pořadí 2 díl Campari, 3 díly prosecca a 1 díl sody. Plátek pomeranče samozřejmě nesmí chybět. 

Nejklasičtějším koktejlem je Negroni. Tento celosvětově proslulý drink s 1 dílem campari, 1 dílem červeného cinzana a 1 dílem ginu se podává na ledu ozdobený plátkem pomeranče. Otcem Negroni je florentský hrabě Camillo Luigi Manfredo Maria Negroni, dobrodruh z divokého západu a znalec newyorských barů, tehdejší Mekky světových koktejlů. Po návratu z Londýna do rodné Itálie prý v roce 1919 požádal Fosca Scarselliho, barmana v kavárně Casoni, aby mu do jeho oblíbeného drinku Americano místo sody přimíchal gin. A tak se zrodil silný koktejl s unikátní chutí a sytě červenou barvou, který prý ráda pila i Audrey Hepburn nebo Ernest Hemingway, a který inspiroval řadu spisovatelů, básníků i filmařů.

V loňském roce se Negroni stalo nejpopulárnějším drinkem na světě a každý rok se také pořádá mezinárodní akce Negroni week, při které se část výtěžku z prodaných koktejlů v barech napříč celým světem věnuje na podporu partnerských charitativních organizací. 

Zdroj: www.warehouse1.cz. cinzano.com, www.diffordsguide.com, www.camparigroup.com, www.themanual.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související