Domácí medová šunka… A co jíte na Silvestra vy?

Lepší jste nejedli!
foto: Pixabay

Domácí medová šunka k silvestrovským oslavám prostě patří. A připravit si není vůbec složité. Potřebujete k tomu jen pár ingrediencí.

Většina lidí má za to, že domácí medová šunka je na přípravu složitá, ale opak je pravdou. Tedy aby nedošlo k omylu. Tohle není recept na medovou šunku jakou znáte z obchodu. Jde o něco mnohem lepšího. Skvěle připravený dobrý kus masa, který když nakrájíte na plátky, okamžitě se po něm zapráší. Připravujete se ze syrového masa, ale pokud máte rádi uzené, můžete ho připravit stejným způsobem. A pokud si k němu připravíte ještě ovocné čatní, bude úspěch zaručený. Tak jdeme na to.

Domácí medová šunka

Potřebujete:

  • cca 1kg vepřové kýty, ramínka nebo plece s kůží
  • 2 mrkve, 1 pórek, 2 stroužky česneku a dvě cibule do vývaru
  • nové koření, pepř, bobkový list, celou skořici
  • med
  • sladší víno např. portské nebo sherry
  • červený vinný ocet
  • hnědý cukr
  • celé hřebíčky

Na čatní:

  • 1 větší cibule
  • hnědý cukr
  • zázvor
  • kajenský pepř, mletou skořici
  • jablečný ocet
  • cca 3 kusy ovoce (jablka, hrušky, mango)
  • rozinky
  • 1 pomeranč

Postup:

Maso svažte provázkem do úhledného válečku. Vložte ho do hrnce, zalijte vodou, přidejte pokrájenou zeleninu, podrcený pepř a nové koření (cca po necelé lžíci), kousek celé skořice, osolte a nechte asi hodinu pozvolna vařit. Pěnu s vývaru sbírejte. Mezitím si připravte marinádu. Do hrnce dejte asi tři lžíce cukru, zalijte cca deci vína a 3 lžícemi octa. přidejte med a nechte svařit na hustší sirup. Pokud je moc hustý, nařeďte ho vývarem. Odstavte.

Uvařené maso vyndejte, odstraňte provázek a kůži nařežte do úhledné mřížky. Do každého čtverečku zapíchněte celý hřebíček a polijte asi třetinou marinády. Dejte do pekáčku a nechte zapékat asi dvacet minut. Pak vyndejte, znovu potřete marinádou a pečte dalších deset minut. Pak znovu potřete zbytkem marinády a ještě dalších cca 5-10 minut pečte do zlatova. Hotovou šunku krájejte na tenké plátky.

Na čatní pokrájejte cibuli nadrobno, osmahněte na olivovém oleji, přidejte cca 1 lžičku najemno nastrouhaného zázvoru, půl lžičky mleté skořice, lžičku kajenského pepře, lehce osmahněte s cibulí až se koření rozvoní a zasypte třemi lžícemi cukru. Nechte zkaramelizovat a přidejte 2 lžíce jablečného octa a pak pokrájené oloupané hrušky a jablka. Nechte je ve směsi chvíli podusit, pak přidejte rozinky, nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu z jednoho pomeranče. Povařte 15 minut. Pak přijdete 2 pokrájená rajčata a ještě chvilku povařte. Odstavte, naplňte čatní do sklenice a podávejte k šunce.


3 zeleninové pomazánky podle Kateřiny Prokšové

foto: archiv redakce

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související