Co je dobré vědět o delikatese zvané mušle

foto: Prague Mussel Week

Patříte k lidem, kteří by rádi ochutnali mušle, ale nějak se nemůžete odhodlat? A není to proto, že o nich vlastně nic nevíte? Pak čtěte dál a rozhodnutí bude o poznání jednodušší.

Slávky neboli mušle jsou bezpochyby lahodná delikatesa, neodmyslitelně spojená s letní atmosférou, vůní moře, dovolenou a dlouhými teplými večery…. Ale věděli jste, že slávky patří mezi super potraviny a že se už dávno neřadí k luxusním exotickým lahůdkám? Tuhle zdravou pochoutku si dnes může dopřát každý, třeba při nadcházejícím festivalu Prague Mussel week 2022, který se za nedlouho koná v Praze. A co ještě o mušlích nevíte?

Slávky jsou nedílnou součástí středomořské kuchyně, oblíbené jsou rovněž v Belgii či Nizozemsku. Mají specifickou, lehce kořeněnou chuť, proto během jejich přípravy platí – méně je určitě více. Souzní s kvalitním olivovým olejem nebo máslem, bílým vínem, česnekem, chilli a zelenou petrželkou. Nejčastěji se podávají s čerstvou bagetkou, těstovina nebo také jako součást rizota.

Zásobárna vitamínů

Skutečně? Tak malé sousto? Je to tak. Slávky jsou skvělým zdrojem železa a mají i vysoký podíl bílkovin, Takže vás dobře zasytí. Jedna porce o objemu 60 g poskytuje přibližně jednu třetinu denní hodnoty železa. Mušle mají poměrně málo kalorií (77 kcal na 100 g), zato obsahují minerální soli, železo, zinek, kyselinu listovou, bílkoviny a vitamíny A, B, C a D. Zanedbatelný není ani obsah zdravých tuků, které mimo jiné podporují správné fungování mozku, ale prospívají zdravé pokožce, nehtům i vlasům.

Mušle nejsou drahou záležitostí

To, že slávky patří k drahým delikatesám není tak úplně pravda. Patří rozhodně k nejlevnějším mořským plodům. Je to proto, že akvakultura mušlí má nulový vstup, což znamená, že mušle nepotřebují potravu ani hnojivo – na rozdíl od chovaných krevet nebo lososů, kteří vyžadují mnoho krmiva a produkují velké množství odpadu.

Musí být živé, když se vaří

Lze je konzumovat syrové, ale jsou mírně hořké, proto se zpravidla podávají vařené. Před přípravou se musejí několikrát pečlivě vypláchnout ve studené vodě, případně okartáčovat. Vaří se živé. Je-li skořápka zavřená nebo lehce pootevřená a po doteku prstem se zavře, je to známka života. Po uvaření se znaky poživatelnosti obrátí: mušle musejí být doširoka otevřené, zavřené jsou mrtvé a musí se vyhodit. Konzumace už jediné mrtvé mušle může způsobit nevolnost, zvracení, průjem a bolest hlavy, a nezabrání tomu ani skutečnost, že maso prošlo varem. 

Pro oceán jsou nepostradatelné

Slávky jsou zásadní součástí zdravých mořských ekosystémů. Každý den jedna mušle přefiltruje až 20 litrů mořské vody, odstraní fytoplankton a usazeniny. Zjednodušeně by se dalo říci, že mušle jsou vlastně takovými ozdravnými „lékaři“ oceánů. Zajímavé je, že se ve volné přírodě dožívají vysokého věku. Některé druhy mohou žít i více než 100 let. Většina mušlí žije v dobrém prostředí kolem 60 až 70 let.

Mušle na bílém víně s česnekem

Ingredience na 4 porce:

2 kg živých mušlí – slávek
50 g másla
2 šalotky
8 stroužků česneku
svazek petrželky
1 l bílého vína
čerstvě namletý černý pepř
sůl
bageta

Postup:

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou šalotku, očištěný na plátky nakrájený česnek a orestujeme. Přidáme bílé víno a vložíme mušle. Nakonec přijde petrželka, sůl, pepř. Vše zamícháme a přiklopíme. Mušle vaříme zhruba 5 minut. Ty, které se během vaření neotevřou, vyhodíme. Podáváme s opečenou bagetou.

zdroj: healthfitnessrevolution.com, Scottish Shellfish, healthline.com, Prague Mussel Week

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související