V září do Prahy zamíří 28 tun mušlí

foto: Prague Mussel Week

Populární festival Prague Mussell Week, který se již tradičně nese na vlně mořských dobrot, se opět chystá do Prahy. Historicky úspěšná akce, během níž se jen loni snědlo 57 tisíc porcí mušlí, letos proběhne od 26. září do 2. října.

Vysoce kvalitní, čerstvé nizozemské slávky na sto způsobů v bezmála sto restauracích. “Snažíme se zlepšit zdravé jídelní návyky i zde v Česku, kde podobné produkty v minulosti nebyly k dispozici. I letos chceme ukázat Čechům, že mušle nejsou výstřelkem, ale neuvěřitelně zdravou a chutnou potravinou, která se může snadno stát častou součástí našeho běžného jídelníčku, ” přibližuje letošní ročník Prague Mussel Weeku Pierre-Manuel Boels, CEO společnosti HOPI CEE Fish HUB, jenž festival pořádá.

Během týdenního festivalu se, dle slov organizátora, plánuje naservírovat více než 70 tisíc porcí těchto delikatesních pokrmů, a přinést tak chuť moře do Prahy i do dalších míst České republiky. „Návštěvníkům budeme servírovat čerstvé slávky přímo z Nizozemska, odkud pochází nejlepší mušle na světě. Nejenže přivezeme slávky větší, než je obvyklé pro český trh, ale i poměr lastury a masa je tuto sezonu velmi vysoký,“ říká Pierre-Manuel Boels. 

Od výlovu v nizozemském Yerseke do Prahy to trvá jen 18 hodin a mušle jsou v tu chvíli stále živé. Takže čerstvost je zaručena, jako kdybychom je jedli přímo u moře.

Videorecept šéfkuchaře Romana Rataje: Grilované slávky s emulzí s nakládaných citronů

”Nově přinášíme řadu ‚ready to eat‘ mussels ve 4. různých příchutích, které budou během festivalu Prague Mussel Week na prodej ve vybraných obchodních řetězcích. Stačí je dát na pár minut do mikrovlnky a máte skvělý, zdravý a nutričně nabitý oběd nebo večeři, bez jakékoliv námahy,” slibuje Pierre-Manuel Boels. Tyto mušle nedávno vyhrály první cenu za nejlepší produkt na Globální seafood exhibici v Barceloně. Kromě těchto slávek si ale stále budete moct zakoupit čerstvé mušle. A zkusit si je uvařit sami podle receptů na stránkách akce. Nebo podle tohoto výše uvedeného. Jednoduché, rychlé a ještě za speciální festivalovou cenu.

foto: Prague Mussell Week

Chutná superpotravina

Mušle nepatří v našich končinách k běžným potravinám. Ale pokud je chcete zkusit, tak vězte, že jsou mimořádně zdravé. Dokonce se řadí se mezi takzvané superpotraviny. Jsou plné bílkovin, železa, obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, vitaminy A a B12, selen, jód a zinek. Tyto látky pomáhají zlepšit funkci mozku, regulují hormony štítné žlázy a posilují imunitní systém. Přispívají rovněž ke zdraví očí a zářivé pokožce.

Už v roce 2021 se během festivalu snědlo 23 tun mušlí, což je přes 57 tisíc porcí! Tento rok organizátoři plánují překonat tento rekord a přivézt 28 tun, což obnáší 70 000 porcí. Počet míst, kde je můžete ochutnat se také zvyšuje – z 62 na 100. Což je skvělá příležitost, jak objevit nové restaurace.

zdroj: Prague Mussel Week, www.webmd.com



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související