Odměna za vysvědčení: Zmrzlinový pohár s domácí zmrzlinou a karamelovým ovocem

Letos si ho zasloužíte i vy!
zmrzlina s karamelovým ovocem
foto: archiv redakce

Domácí zmrzlina je majstrštyk, ale pokud ji koupíte a pustíte se ‚jen‘ do karamelového omáčky s ovocem, i tak připravíte zmrzlinový pohár jako v té nejlepší cukrárně.

Děti si odměnu za vysvědčení rozhodně zaslouží. A zmrzlinový pohár je k tomu jako stvořený. Domácí zmrzlina je samozřejmě bonus navíc. Za samé jedničky třeba? Možná spíš za to, že to vůbec zvládají. A vy si dejte taky. Máte na odměnu plné právo!

Na zmrzlinový pohár s karamelovým ovocem potřebujete:

Domácí zmrzlina:

  • 0,5 l smetany na šlehání (33%)
  • 6 žloutků
  • 250 ml smetany (12%)
  • 1 vanilkový lusk
  • 120 g třtinového cukru, případně krystal

Postup:

V hrnci se silným dnem smíchejte smetanu, šlehačku a vydlabaná vanilková semínka i prázdný lusk. Na středním plameni přiveďte těsně k bodu varu a pak sundejte ze sporáku. 

Do větší vyšší mísy dejte žloutky, cukr a špetku soli, a šlehejte do pěny. Potom za stálého míchání metličkou vlijte velmi pomalu po troškách zhruba polovinu mírně zchladlé, ale ještě teplé smetanové směsi s vanilkou. Promíchejte a tuto směs pak vlijte k té studené a vše přelijte znovu do hrnce. Na středním plameni pořád za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut do zhoustnutí. Správně hustá je směs ve chvíli, kdy po ní přejede prstem a zůstává po něm stopa.

Přes jemné síto krém přelijte do mixéru a krátce, asi půl minuty šlehejte. Přelijte do krabičky, uzavřete ji víčkem a dejte ihned do chladničky na ně minimálně dvě hodiny nebo klidně přes noc.

Vychlazený krém pak nalijte do zmrzlinovače, nebo dejte do mrazáku a zhruba po 40 minutách hodinách vidličkou prošlehejte. Opakujte alespoň třikrát, dokud nebude zmrzlina ztuhlá a hezky hladká.

Karamelové ovoce:

  • 200 g cukru krystal
  • 300 g tvrdšího ovoce (jablka, hrušky, mango, ananas)
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce smetany
  • 1 lžíce dobrého rumu

Postup:

Ovoce oloupejte a nakrájejte na tenčí proužky. Cukr vsypte do pánve se silným dnem a začněte velmi pomalu zahřívat. Míchejte. Ve chvíli, kdy se se začne rozpouštět snižte plamen a stále míchejte až bude karamel zcela tekutý. V tu chvílí vmíchejte horkou smetanu, máslo, vsypte kousky ovoce, (kdo má rád, může přidat i oříšky) polijte rumem a zapalte. Když alkohol vyhoří, nechte malinko zchladnout a pak naaranžujte na zmrzlinu. Podávejte se šlehačkou, případně i dalším čerstvým ovocem. Servírovat můžete jako pohár ve skle nebo v miskách.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související