Bramboračka, která zasytí i nadchne. A voní houbami.

foto: Jaroslav Fikota

Tradičně si polévka zvaná „bramboračka“ našla oblibu v celé střední Evropě. Připravuje se nejen u nás, ale i na Slovensku, Polsku či Německu. Vařila se převážně na venkově jako hlavní jídlo, časem se pak stala nedílnou součástí i městských kuchyní.

Pravlastí brambor je Jižní Amerika, kde se na náhorních planinách Peru a Bolívie pěstovaly už před osmi tisíci lety. Do Evropy se rozšířily až v 16. století se zámořskými plavbami. Španělský conquistador Francisco Pizarro a jeho vojáci byli prvními Evropany, kteří je ve třicátých letech šestnáctého století ochutnali. Do starého světa přivezli brambory Španělé v roce 1570. Nejstarší zmínka o bramborách v českých zemích pochází z roku 1623, kdy se připomíná jejich podávání na stolech šlechtice Viléma Slavaty. Brambory k nám přišly z Braniborska, odtud také jejich český název. Ve větším měřítku se jejich pěstování rozšířilo až v hladových letech 1771 až 1772 za vlády Marie Terezie.

Blahodárné účinky brambor

Brambory, stejně jako ostatní druhy zeleniny, obsahují spoustu tělu prospěšných látek a minerálů – draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další. Z vitaminů v bramborách najdeme především vitamin C. Jeho obsah ale kolísá v závislosti na době a způsobu uskladnění brambor a pohybuje se v rozmezí 10–25 mg/g. Běžné konzumní brambory obsahují přibližně 24 % sušiny, z toho zhruba 75 % tvoří škrob a kolem 2 % rozpustné cukry. Dále jsou z 5 – 10 % tvořeny bílkovinami, obsahují také vitamin B1 a B2.

Jak uvedl portál HubPages, právě obsah vitamínu C činil z brambor skvělou obranu proti kurdějím. Zároveň jsou brambory doporučovány i jako dietní strava, protože obsahují mnohem méně sušiny než obiloviny a tudíž i menší množství využitelné energie.

Jak správně připravit bramboračku

Oblíbených způsobů, jak brambory využít, se našlo brzy velmi mnoho a bramboračka, bramborka, či bramborová polévka byla jedním z nich. Pocházela z domácích surovin, příprava byla poměrně snadná a skvěle zasytila.

Do té správné poctivé patří kromě brambor i kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, a její nedílnou součástí jsou i houby. Ty můžete použít čerstvé i sušené. Někdo je do polévky připravuje tak, že si udělá smaženici a do samotné polévky je přidá až na závěr. Brambory se dají nechat nakrájené na kousky, někdo je v polévce mixuje na kaši.

Pravá domácí bramboračka

Suroviny

  • 4 ks velkých brambor 
  • 2 ks velké cibule
  • 4 ks mrkve
  • 1 ks celeru
  • 1 hrnek čerstvých hub
  • 1 hrnek sušených hub
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 ks vajíčka
  • 3 stroužky česneku
  • špetka sušené majoránky
  • špetka čerstvé petrželové natě
  • špetka kmínu
  • špetla soli
  • špetka pepře

Postup

  1. Nejprve namočte sušené houby do litru vody a nechte zlehka povařit. Poté k nim přidejte nakrájené čerstvé houby.
  2. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm najemno nakrájenou cibulku, zaprašte moukou a nechte zpěnit. Podlijte trochou vody a rozmíchejte dohladka.
  3. Do hrnce s houbami přidejte pokrájené brambory, mrkev, celer, kmín, osolte a opepřete.
  4. Polévku občas zamíchejte a vařte, až bude zelenina měkká. Nakonec přidejte rozdrcený česnek, majoránku a vajíčko.
  5. Podávejte s chlebem namazaným máslem a posypaným nasekanou pažitkou.

zdroj: www.health.com, www.thespruceeats.com, ceskebrambory.cz, discover.hubpages.com, caterpickles.com



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související