Tradičně si polévka zvaná „bramboračka“ našla oblibu v celé střední Evropě. Připravuje se nejen u nás, ale i na Slovensku, Polsku či Německu. Vařila se převážně na venkově jako hlavní jídlo, časem se pak stala nedílnou součástí i městských kuchyní.
Pravlastí brambor je Jižní Amerika, kde se na náhorních planinách Peru a Bolívie pěstovaly už před osmi tisíci lety. Do Evropy se rozšířily až v 16. století se zámořskými plavbami. Španělský conquistador Francisco Pizarro a jeho vojáci byli prvními Evropany, kteří je ve třicátých letech šestnáctého století ochutnali. Do starého světa přivezli brambory Španělé v roce 1570. Nejstarší zmínka o bramborách v českých zemích pochází z roku 1623, kdy se připomíná jejich podávání na stolech šlechtice Viléma Slavaty. Brambory k nám přišly z Braniborska, odtud také jejich český název. Ve větším měřítku se jejich pěstování rozšířilo až v hladových letech 1771 až 1772 za vlády Marie Terezie.
Blahodárné účinky brambor
Brambory, stejně jako ostatní druhy zeleniny, obsahují spoustu tělu prospěšných látek a minerálů – draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další. Z vitaminů v bramborách najdeme především vitamin C. Jeho obsah ale kolísá v závislosti na době a způsobu uskladnění brambor a pohybuje se v rozmezí 10–25 mg/g. Běžné konzumní brambory obsahují přibližně 24 % sušiny, z toho zhruba 75 % tvoří škrob a kolem 2 % rozpustné cukry. Dále jsou z 5 – 10 % tvořeny bílkovinami, obsahují také vitamin B1 a B2.
Jak uvedl portál HubPages, právě obsah vitamínu C činil z brambor skvělou obranu proti kurdějím. Zároveň jsou brambory doporučovány i jako dietní strava, protože obsahují mnohem méně sušiny než obiloviny a tudíž i menší množství využitelné energie.
Jak správně připravit bramboračku
Oblíbených způsobů, jak brambory využít, se našlo brzy velmi mnoho a bramboračka, bramborka, či bramborová polévka byla jedním z nich. Pocházela z domácích surovin, příprava byla poměrně snadná a skvěle zasytila.
Do té správné poctivé patří kromě brambor i kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, a její nedílnou součástí jsou i houby. Ty můžete použít čerstvé i sušené. Někdo je do polévky připravuje tak, že si udělá smaženici a do samotné polévky je přidá až na závěr. Brambory se dají nechat nakrájené na kousky, někdo je v polévce mixuje na kaši.
Pravá domácí bramboračka
Suroviny
- 4 ks velkých brambor
- 2 ks velké cibule
- 4 ks mrkve
- 1 ks celeru
- 1 hrnek čerstvých hub
- 1 hrnek sušených hub
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 ks vajíčka
- 3 stroužky česneku
- špetka sušené majoránky
- špetka čerstvé petrželové natě
- špetka kmínu
- špetla soli
- špetka pepře
Postup
- Nejprve namočte sušené houby do litru vody a nechte zlehka povařit. Poté k nim přidejte nakrájené čerstvé houby.
- V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm najemno nakrájenou cibulku, zaprašte moukou a nechte zpěnit. Podlijte trochou vody a rozmíchejte dohladka.
- Do hrnce s houbami přidejte pokrájené brambory, mrkev, celer, kmín, osolte a opepřete.
- Polévku občas zamíchejte a vařte, až bude zelenina měkká. Nakonec přidejte rozdrcený česnek, majoránku a vajíčko.
- Podávejte s chlebem namazaným máslem a posypaným nasekanou pažitkou.
zdroj: www.health.com, www.thespruceeats.com, ceskebrambory.cz, discover.hubpages.com, caterpickles.com