Divadlo Ungelt oslavilo 30 let. Otevřelo novou kavárnu s interiérem od oceňovaného filmového architekta

foto: archiv Divadla Ungelt

30 let nás Divadlo Ungelt baví svými představeními, kde se objevují nejlepší herecké osobnosti. K tomuto jubileu si splnilo dlouholetý sen a otevřelo vlastní kavárnu s názvem Café Hein. Osobitý interiér kavárny, který se nachází přímo pod sálem divadla, navrhl filmový architekt Jan Vlček.

Prostor Café Hein ctí původní charakter unikátního místa a propojuje prvky tradičních pražských kaváren s estetikou Ungeltu. Historický ráz domu podtrhuje také gotická freska ze 14. či 15. století, mosazná barová deska, teplé tlumené osvětlení, monumentální malba odkazující k iluzivnosti barokního divadla či detaily v podobě fotografií z třicetileté historie Ungeltu. „Navrhnout kavárnu je pro mě, coby kavárenského povaleče a profesí pražského flaneura, práce za odměnu. Kavárny jsou mé obýváky, jsou mé pracovny, jsou i mé zpovědnice.

foto: archiv Divadla Ungelt (2)

Historie a pohodlí

„Historie objektu je pro mě nesmírně důležitá a inspirující. Ale i zavazující. Můj přístup k navrhování interiéru obecně je spíše scénografický, než asi bývá pohled architekta. Hodně se řídím svou intuicí, prostory ke mně mluví a já je poslouchám. Samy si řeknou, co chtějí, abych udělal. Když nepromluví, ani já nepracuji,“ říká architekt Jan Vlček.

Koncept kavárny vychází z tradice starých pražských podniků, kde se přirozeně potkávali umělci s veřejností. Café Hein přes den slouží jako klidné místo na snídani, kávu či setkání, večer se proměňuje v zázemí pro divadelní diváky, které je pro ně dostupné před představením i během přestávky. V nabídce nechybí výběrová káva herce Jiřího Langmajera, kterému se přezdívá Langoš. Hosté si mohou vybrat z kvalitních čajů, domácích dezertů od zdejšího cukráře Josefa či čerstvé snídaně z vlastní kuchyně. Důraz je kladen na cenovou dostupnost a rodinnou atmosféru.

Divadlo Ungelt letos oslavilo 30 let existence a k tomuto jubileu si splnilo dlouholetý sen – vlastní kavárnu s názvem Café Hein. „Když jsem snil o svém divadle a svěřil se s tím Miloši Kopeckému, mluvili jsme nejen o tom, kdo a co by se v něm hrálo, ale i o tom, jak krásné by bylo mít k divadlu kavárnu. Po třiceti letech je to tady,“ konstatuje Milan Hein, zakladatel a emeritní principál Divadla Ungelt.

Soukromá komorní scéna pro necelou stovku diváků

Divadlo se zaměřuje na hry pro dvě až čtyři postavy, které nabízejí jedinečné příležitosti výjimečným hercům. Je součástí stejnojmenného areálu v srdci Prahy. Ungelt, nebo též Týnský dvůr, byl od 11. století opevněným kupeckým dvorem. Románské základy domu, v jehož sklepení se divadlo nachází, pocházejí z 11. století a jsou k vidění v divadelním klubu. Celý dům, včetně prostor, které byly zrekonstruovány pro divadlo, tu stojí od 14. století.

Soukromé Divadlo Ungelt bylo slavnostně otevřeno 2. října 1995 panem Milošem Kopeckým, který divadlu daroval své oblíbené otáčivé křeslo. To se nachází v divadelním klubu v unikátním společenství dalších křesel a židlí – darů od sponzorů a známých osobností českého veřejného života, příznivců divadla. Již čtyřikrát získali herci Divadla Ungelt nejprestižnější české divadelní ocenění – Cenu Thálie. Od roku 2005 uvádí Divadlo Ungelt během léta svá představení na Letní scéně Divadla Ungelt pod otevřeným nebem na hradčanském Novém Světě.

Zdroj: Kudyznudy.cz

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související

Napsat komentář

[seznam-ads id=“26931″][seznam-ads id=“26635″]

[seznam-ads id=“26930″][seznam-ads id=“26640″]