KVIFF 2023: Bartoška sklidil ovace ve stoje, dorazil Crowe a nechyběla znělka, v níž kraluje Depp

foto: Kviff

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech byl oficiálně zahájen 30. června. V úvodu ceremoniálu přivítal Marek Eben zahraniční hosty a kromě poroty představil i novou znělku festivalu, v nímž si zahrál Johnny Depp. Hlavním hvězdou festivalu je ale tentokrát Russell Crowe.

Nejbouřlivější přivítání ovšem sklidil prezident festivalu Jiří Bartoška, který ještě před pár dny ležel v nemocnici a nebylo jasné, zda na festival opravdu dorazí. Naštěstí to stihl a předvedl se v dobré kondici i náladě. „Filmaři jsou kronikáři, kteří popisují ne úplně lehkou dobu – krutost, radost i lásku. Věřím, že zaznamenají i agresi jednoho státu vůči svému sousedovi. Ale popisují také naději,“ zamyslel se před publikem Bartoška.

Ceny hned v úvodu

Z rukou Jiřího Bartošky převzala Cenu prezidenta MFF KV švédská držitelka Oscara Alicia Vikander. „Ráda se do České republiky znovu vracím. Tady totiž začala moje zahraniční kariéra,“ zavzpomínala na natáčení dánského snímku Královská aféra, který ji proslavil. Poté představila zahajovací film 57. KVIFF Královnin gambit, v němž si zahrála jinou královnu, poslední manželku Jindřicha VIII. Kateřinu Parrovou. Novinka Karima Aïnouze se zatím představila jen v Cannes. 

Křišťálový glóbus za celoživotní přínos světové kinematografií poté obdržel oscarový herec Russell Crowe. V proslovu pochválil organizaci festivalu, který podle něj „běží jako hodinky“, a ohlédl se za svou bohatou kariérou. „Začal jsem hrát, když mi bylo šest let. Od té doby jsem měl to štěstí točit jen projekty, ke kterým jsem měl hlubší vztah,“ prozradil. „Čím jsem starší, tím víc se můj vztah k filmu prohlubuje. Miluji, kolik toho dokáže změnit. A ke změně občas stačí jediný hlas. Ať je to ten váš,“ popřál přítomným filmařům. Na závěr pozval diváky na koncert před hotelem Thermal, kde od 22:45 vystoupí s kapelou Indoor Garden Party. 

Ceremoniál uzavřel Jiří Bartoška tradiční větou: „Považujme 57. ročník za zahájený!“ Těšíme se, že tento filmový svátek strávíme spolu s vámi.

Johnny Depp a nová znělka

Americký herec, producent a hudebník Johnny Depp, držitel tří oscarových nominací, Zlatého glóbu a nespočtu dalších cen, byl hostem 55. ročníku karlovarského festivalu v roce 2021. Osobně zde představil dva své producentské počiny: dokument Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem (2020) a drama Minamata (2020), v němž navíc ztvárnil hlavní roli. Festival se letos zahájil právě s jeho novou znělou.

Johnny Depp zažil před dvěma lety ve Varech obrovsky vřelé přijetí od diváků a fanoušků a díky tomu se stal naším velkým podporovatelem. Proto souhlasil s natočením znělky, i když  jsme byli omezeni jeho náročným programem. Znělka se moc povedla a já věřím, že se Johnny Depp jednou do Varů vrátí i osobně,“ říká výkonný ředitel MFF KV Kryštof Mucha.

Znělku režíroval uznávaný filmový a reklamní režisér Ivan Zachariáš a odehrává se ve slavném secesním hotelu Gellért v Budapešti. Johnny Depp tou dobou zrovna pracoval v Evropě, zastávka v Maďarsku se mu díky tomu vešla do pracovního programu. „Johnny Depp přijel tradičně se zpožděním, namísto ve dvě, v pět odpoledne a hned na začátku mi řekl, že bude raději improvizovat. Nejdřív jsem z toho byl trochu rozmrzelý, pak se to ale ukázalo jako skvělé řešení. Johnny tak do znělky vtiskl ještě více svou osobitost, byla s ním velká zábava,“ vzpomíná Zachariáš.

Koncept festivalových znělek s významnými osobnostmi světové kinematografie vznikl před 15 lety, tvůrci mikropříběhů odkazujících na propojení s karlovarským festivalem, jsou režiséři Ivan Zachariáš a Martin Krejčí.

zdroj: Kviff.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související