Lahůdka ke kafi: Jablečný koláč s vanilkovým krémem

Jako od cukráře
foto: Phiilliip Glickman

Tahle dobrota má svůj domov ve Francii, kde ji můžete koupit v každém pekařství. Upéct si ji doma ale není nic složitého.

Při prozkoumání několika receptů na jablečný koláč z křehkého těsta zjistíte drobné odchylky. Tak zaprvé často se dělá bez vanilkového krému, ale já na tuhle variantu nedám dopustit. Jablečný koláč je pak vláčnější a delikátnější. Ale klidně zkuste i variantu jen s jablky, je také skvělá. Jen jich v tom případě dejte víc. A pak křehké těsto. V některých receptech se dočtete, že se musí zpracovávat výhradně rukama, moje zkušenost je, že to v robotu jde také velmi dobře. Cukr můžete, ale také nemusíte přidávat, nesladký korpus má své kouzlo. A pak je tu velké téma předpékání těsta. Mnozí cukráři tvrdí, že je nezbytné, mně přijde, že to jde i bez něho. Ano, když těsto krátce (asi 8 minut) předpečete (musíte ale na něj dát zátěž, například fazole) a až pak dopečete s náplní, je křehčí. Ale ten rozdíl mi zase nepřijde tak zásadní, takže peču vše naráz. Tak jdeme na to.

Na jablečný koláč s vanilkovým krémem potřebujete:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • špetku soli
  • 1 vrchovatou lžíci cukru
  • cca 25 ml studené vody

Na náplň:

  • 600 g oloupaných jablek bez jádřinců
  • citronovou šťávu z půlky citronu
  • 30 g cukru
  • vanilkový cukr
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 3 žloutky
  • vanilkový lusk nebo vanilkovou tresť
  • 1 lžičku vanilkového pudinkového prášku
  • 1 lžíci meruňkového džemu

Postup:

Nejprve si připravte těsto. Máslo pokojové teploty do mouky rozkrájejte na co nejmenší kousky, vodu přilévejte postupně. Zpracujte rukama nebo v robotu. Nejdříve se drobí, ale postupně se začne spojovat. Hotové zabalte do folie a nechte alespoň hodinu či dvě v lednici odpočívat. Oloupaná jablka, buď nakrájejte na plátky nebo jen půlky nakrojte hlubokými řezy. A hned pokapejte citronem. Do smetany rozkvedlejte žloutky, část cukru, pudinkový prášek a vanilku.

Těsto rozválejte a přesuňte na válečku do vyšší kulaté formy. Pokud se trhá, nevadí, ve formě ho znovu spojte prsty. Přesahující části odkrojte. Vlijte smetanu se žloutky, navrch jablka, posypte zbylým cukrem a hned vložte do vyhřáté trouby asi na 160 stupňů. Pečte cca 35 minut. Hned po upečení ještě horký koláč potřete meruňkovou marmeládou rozmíchanou s asi lžící vody. Jablka dochutí a vytvoří krásný lesk.

Ps: Nejlepší je se šlehačkou! ❤

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související