Tahle dobrota má svůj domov ve Francii, kde ji můžete koupit v každém pekařství. Upéct si ji doma ale není nic složitého.
Při prozkoumání několika receptů na jablečný koláč z křehkého těsta zjistíte drobné odchylky. Tak zaprvé často se dělá bez vanilkového krému, ale já na tuhle variantu nedám dopustit. Jablečný koláč je pak vláčnější a delikátnější. Ale klidně zkuste i variantu jen s jablky, je také skvělá. Jen jich v tom případě dejte víc. A pak křehké těsto. V některých receptech se dočtete, že se musí zpracovávat výhradně rukama, moje zkušenost je, že to v robotu jde také velmi dobře. Cukr můžete, ale také nemusíte přidávat, nesladký korpus má své kouzlo. A pak je tu velké téma předpékání těsta. Mnozí cukráři tvrdí, že je nezbytné, mně přijde, že to jde i bez něho. Ano, když těsto krátce (asi 8 minut) předpečete (musíte ale na něj dát zátěž, například fazole) a až pak dopečete s náplní, je křehčí. Ale ten rozdíl mi zase nepřijde tak zásadní, takže peču vše naráz. Tak jdeme na to.
Na jablečný koláč s vanilkovým krémem potřebujete:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 130 g másla
- špetku soli
- 1 vrchovatou lžíci cukru
- cca 25 ml studené vody
Na náplň:
- 600 g oloupaných jablek bez jádřinců
- citronovou šťávu z půlky citronu
- 30 g cukru
- vanilkový cukr
- 200 ml smetany ke šlehání (33%)
- 3 žloutky
- vanilkový lusk nebo vanilkovou tresť
- 1 lžičku vanilkového pudinkového prášku
- 1 lžíci meruňkového džemu
Postup:
Nejprve si připravte těsto. Máslo pokojové teploty do mouky rozkrájejte na co nejmenší kousky, vodu přilévejte postupně. Zpracujte rukama nebo v robotu. Nejdříve se drobí, ale postupně se začne spojovat. Hotové zabalte do folie a nechte alespoň hodinu či dvě v lednici odpočívat. Oloupaná jablka, buď nakrájejte na plátky nebo jen půlky nakrojte hlubokými řezy. A hned pokapejte citronem. Do smetany rozkvedlejte žloutky, část cukru, pudinkový prášek a vanilku.
Těsto rozválejte a přesuňte na válečku do vyšší kulaté formy. Pokud se trhá, nevadí, ve formě ho znovu spojte prsty. Přesahující části odkrojte. Vlijte smetanu se žloutky, navrch jablka, posypte zbylým cukrem a hned vložte do vyhřáté trouby asi na 160 stupňů. Pečte cca 35 minut. Hned po upečení ještě horký koláč potřete meruňkovou marmeládou rozmíchanou s asi lžící vody. Jablka dochutí a vytvoří krásný lesk.
Ps: Nejlepší je se šlehačkou! ❤