Recepty na cupcakes patří podle statistik Googlu k nejvyhledávanějším na světě. Jsou tak oblíbené, že se některé cukrárny specializují jen na ně a vyrábí je v obrovské škále různých variant a příchutí. A ten nejtěžší cupcake je dokonce zapsán v Guinessově knize rekordů.
Cupcakes neboli dortíky z šálku (z anglického cup – hrnek a cake – dort) se pečou na celém světě a formy na ně se najdou asi v každé domácnosti. Dorty nebo spíše různé druhy koláčů se pekly už od starověku, k rozvoji cukrářství ale došlo zhruba v 17. století. A to především díky počínající masivnější výrobě cukru i lepšímu vybavení domácností, kdy se objevují i v domácnostech měšťanů výkonnější trouby a formy na pečivo. Za jeden z nejstarších předpisů na sladké koláče či buchty je považován recept jednoduše nazvaný 1234. Tedy: 1 šálek másla, 2 šálky cukru, 3 šálky mouky a 4 vejce. Vyzkoušet ho můžete i dnes, funguje stále. Stačí vše zamíchat a přidat trochu kypřícího prášku nebo žloutky utřít s cukrem a přidat ušlehaný pevný sníh.
Kdo upekl první cupcake?
To už se asi nikdy nedozvíme, ale první oficiální použití názvu „cupcake“ lze dohledat v kuchařce Eliza Leslie Seventy-Five Receipts for Pastry, Cakes, and Sweetmeats z roku 1828. Eliza Leslie byla americká spisovatelka a vášnivá kuchařka i cukrářka, která napsala několik populárních kuchařských knih. Věnovala se také psaní beletrie. Odkaz na „dort pečený v malých šálcích“ se objevil ale ještě dříve v kuchařce Amelie Simmons v roce 1796, přesto historie za „matku košíčků“ označila právě Elizu Leslie. Nejspíš proto, že její kuchařské knihy byly v 19. století opravdu hodně populární. Například její třetí kniha Directions for Cookery z roku 1837 byla vydána celkem 1870 krát.
A pokud vás zajímá rekordní cupcake, tak ten vážil 1 176,6 kg (2 594 liber) a upekli ho v Georgetown Cupcake ve Sterlingu ve Virginii 2. listopadu 2011. Trouba a pánev byly vyrobené jen pro tento pokus na zakázku. Košíček měl průměr 56 palců (142.24 cm) a výšku 36 palců (91, 44 cm). Samotná pánev vážila 305,9 kg.
Nejdražším košíčkem na světě se stal cupcake oceněný na 42 000 dolarů, ozdobený devíti kulatými diamanty o hodnotě 75 karátů a zakončený jedním 3karátovým kulatým diamantem. Tento klenot vytvořil Areen Movsessian z Classic Bakery v Gaithersburgu v Marylandu 15. dubna 2009.
Čokoládové cupcakes s pařížskou šlehačkou
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- vanilkový cukr
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 90 g povoleného másla
- špetku soli
- 50 g najemno nastrouhané čokolády
Postup: Jako první smíchejte sypké ingredience a potom přidejte vejce a mléko. Vymíchejte do hladka a naplňte připravené formičky do zhruba 2/3. Vložte do trouby rozehřáté na zhruba 180 stupňů a pečte asi 30 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí nebo párátkem. Nechte vychladnout a ozdobte pařížskou šlehačkou nebo čokoládovým krémem. Ten připravíte tak, že rozpustíte 170 g čokolády v 200 ml 40 % smetany. Necháte přejít varem a ihned odstavíte. Pokud používáte hořkou čokoládu, doslaďte dle chuti. Krém nechte do druhého dne v lednici a pak vyšlehejte. Vložte do cukrářského sáčku a cupcakes ozdobte.
Zdroj: www.mentalfloss.com, thoughtco.com