Nepropásněte to. Je čas zasít chilli papričky. Právě teď!

foto: Unsplash

Zdá se to brzy, ale opravdu je nejvyšší čas. Pokud se chcete těšit z bohaté úrody, semínka chilli musí začátkem února do země.

Než sazeničky vzejdou, chvilku jim to trvá. Obvykle 3 až 6 týdnů, to podle odrůdy. Aby hezky vyrostly a začaly plodit, potřebují 6 až 9 měsíců, takže pokud semínka zasejete právě teď, dočkáte se prvních papriček zhruba od července. Povyrostlé sazeničky můžete dát ven začátkem května, kdy už nehrozí noční mrazíky. Venku se dají nechat venku až do září. Pozdní klíčení je pak vhodné jedině v případě, že máte skleník, kam můžete papriky na podzim uklidit a nechat je tam dozrát.

Ideální pro klíčení je stálá vlhkost i teplota

Pokud nemáte speciální substrát pro klíčení, použijte běžnou kvalitní hlínu, která by v sobě neměla mít moc hnojiva, aby se křehké sazeničky nespálily. Semínka nejprve prohlédněte a vyhoďte ta, která jsou černá či poškozená. Vysévat by se měla do vlhkého substrátu, nesmí být ovšem přemokřený. Nejdůležitější pro klíčení je zajistit stálou teplotu, ideálně 26–29 stupňů. Z toho důvodů není vhodné dávat je na okenní parapet, kde může, hlavně během noci, teplota kolísat. Světlo není pro klíčení nutné, důležité je teplo a vlhko.

Pokud nemáte speciální pařníčky na klíčení, které se dají pořídit v hobby marketech, můžete použít i obyčejné plastové misky (třeba ty, ve kterých se prodává maso). Stačí, když je vysypete hlínou a přikryjete víčkem s otvory či další plastovou miskou s dírkami. V takových podmínkách vzejdou nejlépe.

foto: Unsplash

Vysít je samozřejmě můžete i do truhlíků nebo květináčů, každá odrůda je trochu jinak náročná, ale konstantní teplota i vlhkost jsou stěžejní. Od věci tedy není ani pravidelné rosení. Pokud se první klíčky neukáží do třech týdnů, už nevzejdou. Nejčastější chybou bývá přemokření, kdy zplesniví, nebo právě střídání teplot, které jejich klíčení zastaví.

Kam s rostlinkami?

Ve chvíli, kdy jsou rostlinky 8 až 10 centimetrů vysoké, měla by každá mít svůj prostor. Přesaďte je tedy do samostatných květináčků nebo třeba kelímků do jogurtu. Další možností je truhlík, ideálně samozavlažovací, který v létě zajistí stálou vlhkost a zabrání přemokření. Ven je dávejte až po odeznění posledních nočních mrazíků. A na slunce je zvykejte postupně, aby se nespálily.

Zdroj: Elisabeth Lambertová Ortizová : Encyklopedie koření, www.higarden.cz


Mexická klasika: Chilli con carne. Jak ho správně dochutit?

foto: Unsplash

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související